Τραμπ Ιράν

Σε παγκόσμια απειλή εξελίσσεται η παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τις επόμενες 63 ημέρες: Μη έχοντας ακόμη αποδεχθεί την εκλογική ήττα του από τον Τζο Μπάιντεντ, θέτει πλέον σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη εξετάζοντας σχέδια ακόμη και για βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Όπως αποκάλυψαν οι New York Times, επικαλούμενοι τις μαρτυρίες τεσσάρων αξιωματούχων των ΗΠΑ, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να του παρουσιάσουν σχέδια για τον αεροπορικό βομβαρδισμό και την καταστροφή του κυριότερου πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν.

Η κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ απαίτησε να του παρουσιαστούν οι «στρατιωτικές επιλογές» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον νέο υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σκέψη του ήταν να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, αλλά αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει καθώς οι σύμβουλοί του τον προειδοποίησαν με ένταση ότι κινδυνεύει να πυροδοτήσει μείζονος κλίμακας πολεμική σύγκρουση.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στους New York Times, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και το δημοσίευμα.

Τεχεράνη: Η απάντηση θα είναι συντριπτική

Η απάντηση όμως ήρθε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από την Τεχεράνη, η οποία προειδοποίησε: «Οποιαδήποτε ενέργεια κατά του ιρανικού έθνους θα λάβει συντριπτική απάντηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν Αλί Ραμπιέι, σύμφωνα με τον Guardian.

O Ντοναλντ Τραμπ ακολουθούσε όλους τους τελευταίους μήνες επιθετική πολιτική κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Ο ίδιος είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, και στην συνέχεια επέβαλε σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η επίμαχη σύσκεψη για την εξέταση «στρατιωτικών επιλογών» ήρθε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές αρχές παραβίασαν την διεθνή συμφωνία, μεταφέροντας σειρά προηγμένων μηχανικών διατάξεων φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια.

Σύμφωνα με την ΔΟΑΕ, επίσης, οι περίπου 2,4 τόνοι ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διατηρεί η Τεχεράνη είναι πάνω από 11 φορές μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο που επιτρέπει η συμφωνία.

ΝΥΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικού χτυπήματος

Κατά τις πληροφορίες των New York Times, ο Τραμπ πείστηκε μεν σε πρώτη φάση να μην προχωρήσει σε βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων, κατέστησε όμως σαφές στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη πως διατηρεί ανοιχτή την πιθανότητα στρατιωτικού χτυπήματος σε ιρανικούς στόχους εκτός της επικράτειας του Ιράν.

Οι πληροφορίες για σχεδιασμό κλιμάκωσης απέναντι στο Ιράν είχαν πυκνώσει στον αμερικανικό Τύπο μετά την απόλυση από τον Ντόναλντ Τραμπ του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον απερχόμενο πρόεδρο και για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Πηγή: economico.gr