Τραμπ εκλογών

Στις 6 Ιανουρίου ο Τραμπ «ρίχνει την τελευταία ζαριά» του, στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ωστόσο, η κίνησή του αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου για τον ίδιο, αλλά και για το σύνολο της χώρας.

Όπως έχει γράψει και το economico.gr., στις 6 Ιανουαρίου, το Κογκρέσο θα συνέλθει προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, βάσει των οποίων ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε 306 και ο Τραμπ μόλις 232.

Κάλεσμα σε διαδήλωση

Θεωρητικά, η συνεδρίαση του Κογκρέσου, στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είναι τυπική, ωστόσο, ο Τραμπ και οι οπαδοί του εντος και εκτός σκοπεύουν να την μετατρέψουν σε τελευταία «μάχη» για την ανατροπή του αποτελέσματος.

Έτσι, ο Τραμπ κάλεσε για εκείνη την ημέρα τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον, σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να μην επικυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, συνεχίζοντας να κάνει λόγο για «εκλογική απάτη» και νοθεία.

Κίνδυνος ταραχών

Όπως προαναφέρθηκε, η κίνηση αυτή του Τραμπ είναι υψηλού ρίσκου, καθώς μεταξύ των υποστηρικτών του περιλαμβάνονται και βίαιες ομάδες, όπως η ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Ουάσινγκτον, έπειτα από μια αντίστοιχη κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου, όταν και σημειώθηκαν ταραχές.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται για το ήπιο κλίμα στη χώρα. Αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, επιμένοντας στις αβάσιμες καταγγελίες του για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και για απάτη, ώστε να κερδίσει ο Μπάιντεν.

Ο Πενς… φεύγει ταξίδι

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του Κογκρέσου, με εξαίρεση ένα ή δύο μέλη του, οι περισσότεροι Γερουσιαστές και Βουλευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το Τραμπ στον ολισθηρό δρόμο της αμφισβήτησης των εκλογών και εκτιμάται ότι θα επικυρώσουν την ψήφο των Εκλεκτόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με  πληροφορίες, ο Πενς που θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, σχεδιάζει αμέσως μετά το τέλος της να φύγει από τις ΗΠΑ για επίσημο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι το κάνει για να αποφύγει την οργή του Τραμπ.

Τον εγκατέλειψε και η Post

Ούτως ή άλλως, πάντως, ο Τραμπ βλέπει τις ελπίδες του να μειώνονται δραματικά, καθώς και τα δικαστήρια έχουν απορρίψει όλες τις προσφυγές του για τα εκλογικά αποτελέσματα, καθώς δεν παρουσιάζει κανένα στοιχείο περί νοθείας.

Σημειώνεται δε ότι μια από τις εφημερίδες που τον υποστήριζαν εξαρχής, η New York Post, με ένα πραγματικά σοκαριστικό πρωτοσέλιδο, καλεί τον Τραμπ να «σταματήσει την παραφροσύνη» καθώς, όπως αναφέρει, «έχασες τις εκλογές».

Πηγή: economico.gr