Πομπέο Τραμπ

Το ταξίδι του Μάικ Πομπέο στο Ισραήλ και η επίμαχη, όσο και υψηλού συμβολισμού, επίσκεψή του σε εποικισμό της Δυτικής Οχθης, έγινε θεωρητικά για να καταδείξει την δέσμευση και την προσήλωση της κυβέρνησης Τραμπ στην στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.

Αντ’ αυτού, εκείνο που πέτυχε ήταν να φουντώσει τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη την… προεκλογική εκστρατεία για να κατέβει ως προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2024.

Το “δόγμα Πομπέο”

Αιτία αποτέλεσε μια τοποθέτηση του State Department, η οποία περιέγραψε ουσιαστικά την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ως «δόγμα Πομπέο».

Η επίμαχη τοποθέτηση, όπως τουλάχιστον την μετέδωσαν το CNN και το PBS, ανέφερε ότι «Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών καταδεικνύει την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην δυνατότητα του Ισραήλ να δραστηριοποιείται στην Δυτική Οχθη χωρίς απειλή διεθνών κυρώσεων, στο πλαίσιο του Δόγματος Πομπέο».

Στην πράξη, η τοποθέτηση αυτή εμφανίζει τον Μάικ Πομπέο να υπαγορεύει την πολιτική της – απερχόμενης έστω – κυβέρνησης Τραμπ. Και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Αμερική, με αναλυτές, media, αλλά και πολιτικούς συνοδοιπόρους και αντιπάλους, να προεξοφλούν την κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές του 2024 είτε χωρίς, είτε κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024;

«Οι εκδρομές του Πομπέο στην Δυτική Οχθη και στα Υψώματα του Γκολάν δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Αμερικής, αλλά μόνον με τις δικές του φιλοδοξίες για το 2024», έγραψε ο σύμβουλος του Carnegie Endowment for International Peace Ααρον Ντέηβιντ Μίλερ.

Και ο ιστοριογράφος των αμερικανών προέδρων Μπάικλ Μπέσλος δήλωσε, με ιδιαίτερη ενόχληση, πως «ένας υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εντολή που του έχει δώσει η Γερουσία για να κάνει εκστρατεία ως ο επόμενος υποψήφιος Πρόεδρος».

Από κύκλους του State Departent τα εν λόγω σενάρια διαψεύστηκαν χλιαρά, ενώ ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά και δεν έχει διαψεύσει ποτέ τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

«Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα μπορούσα να κάνω για την Αμερική», είχε απαντήσει το καλοκαίρι όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στην μετά Τραμπ εποχή.

Τα λόμπι των Ευαγγελιστών και της εβραϊκής κοινότητας

Το  CNN γράφει τώρα πως το ταξίδι στο Ισραήλ έρχεται απλώς να «κουμπώσει» με την υπερδραστηριότητα που επιδεικνύει ο Μάικ Πομπέο μετά τις εκλογές και την ήττα Τραμπ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει διαρκείς συσκέψεις και συναντήσεις με συμβούλους χάραξης πολιτικής στρατηγικής και μάρκετινγκ, κινείται υπερδραστήρια στα λόμπι των Ευαγγελιστών, των υπερσυντηρητικών Ρεπουμπλικανών και της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, και ηγείται των αντι-LGBT κινημάτων, όπως και της εκστρατείας κατά των αμβλώσεων.

Ο Τραμπ το ξέρει;

Ως πρώην διοικητής της CIA, πρώην γερουσιαστής του Κάνσας, και απόφοιτος του Ουέστ Πόιντ και του Χάρβαρντ, πληροί όλα τα κριτήρια για να ηγηθεί του – ευμεγέθους – υπερσυντηρητικού τόξου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το πρόβλημά του, επί του παρόντος, είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ – με τον οποίο είχε εξαιρετικά στενή πολιτική σχέση – δεν έχει καν αποδεχθεί την ήττα του, και ακόμη περισσότερο δεν δείχνει καμία  διάθεση να αποχωρήσει από το πολιτικό power game της Ουάσιγκτον. Είτε ξανακατεβαίνοντας ο ίδιος ως υποψήφιος πρόεδρος το 2024, είτε βγάζοντας μπροστά τον μεγαλύτερο γιο του, όπως ήδη συζητείται εντός και πέριξ του Λευκού Οίκου.

Πηγή: economico.gr