Με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν “Σε αγαπάμε!”, ο Τραμπ έκανε μια πρώτη “επιστροφή” στην πολιτική σκηνή μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, η οποία θύμισε σε πολλούς ότι παραμένει ίσως ο πιο δημοφιλής Ρεπουμπλικάνος πολιτικός σήμερα.

Ξανά υποψήφιος;

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024. Μιλώντας στη CPAC στο Ορλάντο της Φλόριντα το απόγευμα της Κυριακής, ο Ρεπουμπλικάνος απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι. Προτίμησε να το υπαινιχθεί: “Μπορεί να αποφασίσω να τους νικήσω για τρίτη φορά”, είπε, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

Υπονοούσε ότι στην πραγματικότητα αυτός κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, όχι ο Τζο Μπάιντεν. Συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτόν τον αναληθή ισχυρισμό και να αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του. Διατείνεται πως του έκλεψαν τη νίκη με μαζική νοθεία, χωρίς να έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη.

“Όχι” νέο κόμμα

Ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε 81 εκατομμύρια ψήφους και καθαρή πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα. Πάνω από 74 εκατ. Αμερικανοί ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανεπίσημη δημοσκόπηση μεταξύ των συμμετεχόντων στη CPAC, το 95% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 68% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν ιδρύει νέο κόμμα. “Δεν ξεκινάμε νέα κόμματα. Έχουμε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Θα ενωθεί και είναι δυνατότερο παρά ποτέ. Δεν ιδρύω νέο κόμμα”, επέμεινε. Έκανε το σχόλιο αυτό ενώ στο GOP έχει ξεσπάσει εσωκομματικός εμφύλιος ανάμεσα σε προσωπικότητες του κατεστημένου όπως ο Μιτς Μακ Kόνελ, που αδημονούν να αφήσουν πίσω τον μεγιστάνα, και προσωπικότητες όπως ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρούν ότι το μέλλον του κόμματος εξαρτάται από το εάν θα συνεγείρει τη βάση του τέως προέδρου.

Πυρά κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του

Ο Τραμπ, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική του, εξαπέλυσε πυρά κατά των 17 Ρεπουμπλικάνων που ψήφισαν υπέρ την αποπομπής του και παραπομπής του σε δίκη, θυμίζοντας τα ονόματά τους -για τελευταία κράτησε την Λιζ Τσένι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι- και κάλεσε τους ψηφοφόρους να τους διώξουν από το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ακόμα περισσότερο, ωστόσο, ο Τραμπ είναι εμφανές ότι θα είναι αυτός του θα “χρήσει” τον νέο ηγέτη του “τραμπισμού” και έναν από τους πιθανούς υποψηφίους για το 2024, αν δεν κατέβει ο ίδιος. Για την ώρα, ο 42χρονος Κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, μοιάζει να αναδεικνύεται στο πλέον αγαπητό πρόσωπο της “τραμπικής συνιστώσας”, μετά τον ίδιο τον Τραμπ. Ο ΝτεΣάντις στην ομιλία του καταδίκασε τους “καθεστωτικούς Ρεπουμπλικάνους” ακολουθώντας ρητορική παρόμοια με τους Τραμπ.

“Το κίνημά μας, που αποτελούν υπερήφανοι, σκληρά εργαζόμενοι αμερικανοί πατριώτες μόλις ξεκινάει, και στο τέλος θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε”, διατράνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν πάντως έκανε σαφές ότι σκόπευε να αγνοήσει την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: economico.gr