Τσαβούσογλου Ελλάδα
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu attends a news conference in Ankara, Turkey, April 1, 2019. REUTERS/Umit Bektas

«Ελλάδα και Κύπρος επιβάλλουν τις μονομερείς και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις τους», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ υποστήριξε ότι πρόσφατα η επιχείρηση «Ειρήνη» χρησιμοποιήθηκε ως μέσο κατά της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για απώθηση μεταναστών, για την οποία – όπως είπε– η ΕΕ σιωπά.

“Μαξιμαλιστική προσέγγιση από την Ελλάδα”

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ομιλία του στο Φόρουμ του σταθμού TRT World, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “ενώ η Ελλάδα και η διοίκηση νοτίου Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις μονομερείς και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις τους, η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα της ΤΔΚΒ και τα δικά της”.

“Βλέπουμε συχνά πώς αυτά τα μέλη (Ελλάδα και Κύπρος) εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη της ΕΕ για να στηρίξουν την εθνικιστική τους ατζέντα. Το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση «Ειρήνη»  χρησιμοποιήθηκε ως μέσο κατά της Τουρκίας.

Η επιχείρηση της 22ας Νοεμβρίου έδωσε εντολή να ανέβουν σε ένα τουρκικής σημαίας πλοίο χωρίς την άδειά μας. Αυτό είναι ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου” είπε.

“Συμπεριφέρθηκαν άσχημα στα μέλη του πληρώματος και τους ενόχλησαν. Στο τέλος της έρευνας που κράτησε 11 ώρες δεν βρέθηκε τίποτα που να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την παράνομη ενέργεια”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμά της για την χρήση ένδικων μέσων.

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο – ζητούμε περιφερειακή διάσκεψη”

Παρά ταύτα πρόσθεσε ότι “σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”. “Ως εκ τούτου απευθύναμε έκκληση για μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκοκυπρίων”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε και για «κακομεταχείριση» των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), δηλώνοντας  ότι οι πολιτικές «απώθησης» είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή επί του θέματος.

Κατέληξε λέγοντας ότι η ΕΕ αντί να απομονώνει την Τουρκία πρέπει να επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας μαζί της. Όπως είπε, η επίσημη θέση της Άγκυρας είναι πως η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: economico.gr