Τσαβούσογλου Βρυξέλες

Κρίσιμες συναντήσεις  για τις ευρωτουρκικές σχέσεις πραγματοποιεί σήμερα και αύριο  στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συγκυρία της επίσκεψης είναι ενδιαφέρουσα, καθώς πραγματοποιείται μόλις 4 εικοσιτετράωρα πριν τις διερευνητικές.

Η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης περιλαμβάνει το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και θέματα εσωτερικής ασφάλειας και συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί  με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Αύριο,  θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες και με τον κ. Ν. Δένδια.

Επιθυμία της Ε.Ε μια θετική ατζέντα 

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μεταφέρουν στον Τούρκο υπουργό την επιθυμία της Ε.Ε. για μια θετική ατζέντα αλλά και την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις με συγκεκριμένα κράτη-μέλη και αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ομαλή έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα, «θα διευκολύνει πολύ» την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ακολουθεί την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μπορέλ στις 9 Ιανουαρίου.

Πηγή: economico.gr