Το πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας με τους πρόσφυγες και μετανάστες φαίνεται ότι οδηγεί την Άγκυρα σε πλήρη αλλαγή στάσης έναντι της Ευρώπης, εν όψει και των εκλογών του 2023.

Τέλος το σύστημα «”σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες”»

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)  για το προσφυγικό πρέπει να επικαιροποιηθεί, διεμήνυσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Όσον αφορά τους Αφγανούς, δεν θα υπάρξει συνεργασία εάν υπάρξει προσέγγιση τύπου “σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες”», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία που ισχύει από το 2016, η Τουρκία παρεμποδίζει τους Σύρους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου και της Αυστρίας, πρότειναν αυτή η συμφωνία να επεκταθεί και στους Αφγανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, η υπάρχουσα συμφωνία πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει την επιστροφή των Αφγανών και Σύρων στις χώρες τους «οικειοθελώς και με ασφάλεια», σημείωσε. «Αυτό το πρόβλημα (προσφυγικό) γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Προκαλεί επίσης προβλήματα. Αν είναι πρόβλημα για την ΕΕ, είναι πρόβλημα και για την Τουρκία», παρατήρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα φιλοξενήσει Αφγανούς που θα εκκενωθούν από άλλες χώρες.

«Αξιολογούμε» το αίτημα για το αεροδρόμιο

Προηγουμένως, το τουρκικό ΥΠΕΞ διέψευσε πληροφορίες ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ επρόκειτο να δημιουργήσουν «κόμβους επεξεργασίας (αιτήσεων) προσφύγων» στην Τουρκία. Όσον αφορά την κατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ο Τσαβούσογλου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν αιτήματα από τους Ταλιμπάν και άλλες χώρες για συνεργασία. Τα αξιολογούμε». Τόνισε, δε, ότι «το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου. Έχουμε εξηγήσει την άποψή μας για το θέμα στους Ταλιμπάν. Μας είπαν ότι θα τη διασφαλίσουν εντός και εκτός αεροδρομίου. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από την Τουρκία να αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ η Άγκυρα επιθυμούσε να αφήσει εκεί στρατιώτες, ώστα να αναλάβει την ασφάλεια, κάτι που οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr