Τσίπρας κατά συντρόφων

Kλείνοντας χθες την ομιλία του, στο Κατράκειο και στην έναρξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα στους συντρόφους: «Να δώσουμε», είπε, «την μάχη εκεί έξω, κι όχι εδώ μέσα».

Ως ένα και μοναδικό στόχο, δε, αυτής της μάχης έθεσε την εκλογική νίκη – «να νικήσουμε, έστω και με μία ψήφο, την δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη» διακήρυξε.

“Δεν θέλουμε ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών”

Ακολούθως όμως, ο ίδιος μάλλον αναγνώρισε ότι η πρώτη και μεγάλη μάχη μάλλον θα δοθεί και πάλι στα εσωκομματικά χαρακώματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στο λαό. Όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει.

Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο. Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του. Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σε αυτό. Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό. Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής. Όχι ένα κόμμα που μηρυκάζει τις ήττες του».

Ο Τσίπρας αποκήρυξε τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι προφανές ότι όλα τα «όχι» του Αλέξη Τσίπρα είχαν αποδέκτες τους συντρόφους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Και δεν ήταν παρά μια ευθεία αποκήρυξη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρό του. Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι σε όσους ζητούν αριστερή καθαρότητα, συλλογική ηγεσία, δεν θεωρούν αυτοσκοπό την εξουσία και βλέπουν καχύποπτα την διεύρυνση και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Το βλέμμα του, όπως λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο της Κουμουνδούρου, ήταν στραμμένο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Βούτση – ο οποίος έφυγε εξοργισμένος από την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – , τον Νίκο Φίλη, και τα υπόλοιπα στελέχη της «Ομπρέλας» που θεωρούν ότι το κόμμα διολισθαίνει σε αρχηγισμό και «πασοκοποίηση».

Η “Ομπρέλα” ζητά συλλογική ηγεσία

Το ερώτημα είναι εάν όλοι αυτοί, και όχι μόνον, θα σηκώσουν το γάντι και εάν η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα γίνει τελικά το πεδίο ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών. Οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά της «Ομπρέλας» θα θέσει ζήτημα πιο συλλογικών αποφάσεων – ο Δημήτρης Παπαδημούλης μάλιστα ήδη δήλωσε στο ieidiseis.gr ότι θα ζητήσει «εκλεγμένη ολιγομελή ηγετική ομάδα» στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, περίπου «συγκυβέρνηση». Οι ανανεωτικοί και οι προερχόμενοι από την Προοδευτική Συμμαχία θα ζητήσουν προγραμματική και όχι κινηματική αντιπολίτευση και αποκήρυξη του «μοντέλου Πολάκη». Οι προεδρικοί θα ζητήσουν επαναβεβαίωση της διεύρυνσης κοιτώντας προς την κεντροαριστερά και δέσμευση για υπέρ πάντων αγώνα με στόχο την επιστροφή στην διακυβέρνηση.

Μένει να φανεί μέχρι ποιου σημείου θα φθάσει κι εάν όντως τελικά οι “αντιφρονούντες” επιδιώκουν ρήξη, ή απλώς κατοχύρωση ρόλων και κεκτημένων. Προσώρας, πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον φαίνεται να ποντάρει στο δεύτερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr