Τσίπρας εισιτήριο

Από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Ολγα Τρέμη και το newsbomb,gr δύο στοιχεία έβγαλαν υψηλό ηλεκτρισμό. Και πυροδότησαν πολιτικό θόρυβο: Η αμφίσημη , και θολή, αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ημέρα των εκλογών και οι απαντήσεις του σε ό,τι αφορά την προοδευτική διακυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ – απαντήσεις, που προκάλεσαν την δημόσια έκρηξη του Ανδρέα Λοβέρδου.

“Κανένας μας δεν διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε κι εγώ…”

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ουσιαστικά ανοιχτό παράθυρο αποχώρησής του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές:

«Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…»., είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Νίκο Παππά και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται πια στο στενό του επιτελείο. Κι όταν ρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει πως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, μπορεί και ο ίδιος να μην παραμείνει πρόεδρος απάντησε:

«Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».

Το μήνυμα στον Παππά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές αυτές πυροδότησαν κύκλο έντονης συζήτησης και απορίες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε και τον εαυτό του σε όσους «δεν έχουν εισιτήριο διαρκείας» για να αμβλύνει το μήνυμα προς τα στελέχη και τους πρώην υπουργούς ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο πως δεν θα βρεθούν ξανά σε κυβερνητικές θέσεις.

Άλλες ερμηνείες όμως και άλλες συζητήσεις τοποθετούσαν το μήνυμα Τσίπρα σε διαφορετική βάση: Είτε σε πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία εάν ξαναχάσει τις εκλογές, είτε σε σχεδιασμούς για μια συγκυβέρνηση με άλλο πρόσωπο στην θέση του πρωθυπουργού.

Οι γέφυρες σε Γεννηματά – Παπανδρέου

Στο έτερο επίμαχο σημείο της συνέντευξης έδειξε καθαρά ότι βλέπει το ΚΙΝΑΛ ως τον, μοναδικό ίσως, εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη «προοδευτική συγκυβέρνηση».

Είπε ότι άκουσε «με ενδιαφέρον» την Φώφη Γεννηματά να υποστηρίζει και εκείνη την προοδευτική διακυβέρνηση, και είπε επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εκείνος που εκφράζει θέσεις και προτάσεις πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από κάθε άλλο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Ο “δορυφόρος της ΝΔ” και η έκρηξη Λοβέρδου

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο δήλωσε πως έχει σχέδιο να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε «δορυφόρο» της ΝΔ.

Η αναφορά αυτή πυροδότησε την σκληρή αντίδραση του πρώην υπουργού και υποψηφίου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «ωμή παρέμβαση στα εσωκομματικά» του ΚΙΝΑΛ, μίλησε για «ατόπημα το οποίο δεν έχει διαπράξει ξανά κανένας πολιτικός αρχηγός» και διέγνωσε «πανικό» στην στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δια ταύτα, το πεδίο εντός ΣΥΡΙΖΑ ξαναέγινε βαρύ και οι γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν σε ναρκοπέδιο. Το οποίο εξοργίζει μεν τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά εκείνη που εγκλωβίζει είναι την Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr