Ο Τσίπρας επιχειρεί

Με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ (και έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του) να αποτυπώνουν όσα ακριβώς δίνουν και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται από τα ΜΜΕ, τα πράγματα στην Κουμουνδούρου είναι σκοτεινά.

  • Το “μυστικό δεν είναι πια μυστικό” για τα υψηλόβαθμα στελέχη και η στρατηγική που διαμορφώνεται στο επιτελείο του προεκλογικού αγώνα, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, είναι “damage control πάση θυσία”, με στόχο να διασωθεί το κόμμα γύρω από το 20% και στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι το παιχνίδι στον χώρο του Κέντρου έχει χαθεί (οι κλασικοί Κεντρώοι έχουν επιλέξει, μάλλον οριστικά, την πλειοψηφική  συμμαχία του Αυτονόητου που έχει συγκροτήσει ο κ. Μητσοτάκης γύρω από τη Νέα Δημοκρατία). Έτσι στρέφονται τώρα στα αριστερά τους, προκειμένου να προσεγγίσουν αριστερές και μη συστημικές ψήφους από τα μικρότερα κόμματα που εδώ και καιρό ροκανίζουν ανεξέλεγκτα τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό άλλωστε επαναλαμβάνουν συνεχώς πως «κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής (Αντώνης Αντζολέτος) επειδή στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως κάθε μονάδα είναι πλέον πολύτιμη προκειμένου να καταγραφεί μια «διόρθωση» του 20,07%, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε από την αρχή της νέας καμπάνιας ένα πρόσημο σαφώς πιο αριστερό. Με επισκέψεις σε πιο λαϊκές γειτονιές και συνομιλίες με χαμηλόμισθους, ανέργους και συνταξιούχους. Ακόμη και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα σε διασωθέντες πρόσφυγες κινήθηκε στη γραμμή της αλληλεγγύης που θέλει να προτάξει το κόμμα.

Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25 και πολύ λιγότερο άλλες αριστερές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις μπορεί να αποτελέσουν «δεξαμενές» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει να τοποθετηθεί ονομαστικά σε οποιαδήποτε δύναμη, καθώς δεν επιθυμεί να θολώσει το μήνυμα πως το μέτωπο που έχει είναι μόνο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει αποκτήσει δυναμική εισόδου στη Βουλή. Είχε ψηφιστεί το 2019 από 82.786 πολίτες καταγράφοντας ποσοστό 1,47%. Υπήρχε δηλαδή μια βάση πάνω στην οποία η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάτησε προκειμένου να προσελκύσει επιπλέον περίπου 90.000 ψηφοφόρους και να ανεβάσει το ποσοστό της στο 2,89%. Μέχρι τώρα δείχνει να κερδίζει πόντους, συνεπώς αποδεικνύεται πως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας εύκολος στόχος «αλίευσης» ψήφων. Αντίθετα ο φόβος είναι μήπως χαθούν και άλλοι ψήφοι προς την κατεύθυνση της Πλεύση Ελευθερίας.

Με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή ευνοεί την περαιτέρω διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο 2,63% που έλαβε πριν από 25 ημέρες, ειδικά αν όσο περνούν οι μέρες δείχνει να απομακρύνεται η πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr