Του Θοδωρή Καλούδη
  • “Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει…” (Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής και κορυφαίο στέλεχός του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική αυτοκριτική στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που να αποτυπώνει το ένα από τα τρία βασικά μηνύματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Το δεύτερο είναι ότι “τα ψέματα τελείωσαν, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”. Και το τρίτο, ότι το 2023 δεν είναι 2015 της κρίσης: Η Ελλάδα προχώρησε. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Ο μέσος πολίτης απορρίπτει τις αδιέξοδες πολιτικές, τους επικίνδυνους πειραματισμούς, τις ανόητες ιδεοληψίες, την καταστροφική αντιπολίτευση, το τοξικό πολιτικό κλίμα  και επικεντρώνει στην κανονικότητα και την πολιτική του αυτονόητου, ουσιώδεις προϋποθέσεις για την προκοπή της οικογένειάς του και το μέλλον ανοιχτών οριζόντων του τόπου.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει προφανώς το ειδικό βάρος του ηγέτη που είναι ικανός να οδηγήσει τον τόπο με όραμα, σχέδιο και μεταρρυθμιστική δυναμική. Το απέδειξε ως πρωθυπουργός της συμφοράς. Τα αποκαλυπτήρια της ανεπάρκειάς του από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσής ήταν το ίδιο τραγικά: Πολιτεύθηκε ανεύθυνα ως “καπετάνιος” αντισυστημικού γκρουπούσκουλου, ονειρευόμενος νέο γιουρούσι στην εξουσία με σημαία την ουτοπία και τις περιθωριακές φαντασιώσεις. Αλλά και χωρίς αξιοπρέπεια, με ψέματα, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και λάσπη στους αντιπάλους του.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει όμως ούτε τη στόφα του μεγάλου παίχτη στην πολιτική σκακιέρα. Η επιβολή της ταλαιπωρίας της απλής αναλογικής υπήρξε τροχοπέδη για τον τόπο. Παρέσυρε μάλιστα και τον ίδιο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η επιλογή του ηττήθηκε στις κάλπες.  Αλλά και όλες του οι προτάσεις του για κυβερνητική συνεργασία αποδείχτηκαν για τα πανηγύρια. Έφαγε πόρτα απ’ όλους. Και μόνος, μέχρι τέλους, περιέφερε στην Επικράτεια τον τοξικό πολιτικό λόγο του, που επιπλέον δεν πρόσφερε φερέγγυα κυβερνητική πρόταση και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αδιέξοδης (και καταδικασμένης) πολιτικής του 2015.

Οι πολίτες τον τιμώρησαν, μάλλον τελεσίδικα.  Πολλοί από την πολυσυλλεκτική σύνθεση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ του κούνησαν μαντήλι. Έχασε ψηφοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις. Άλλοι επέστρεφαν σε ασφαλέστερα λιμάνια και άλλοι συνέχισαν να πελαγοδρομούν σε ακραίες ακροδεξιές ή ακροαριστερές επιλογές. Τώρα, ο κ. Τσίπρας πέταξε λευκή πετσέτα και ομολογεί ότι στόχος του στις ερχόμενες εκλογές είναι να βγει … νικητής στη μάχη της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως χρειάζεται αγώνας για να σταθεί το κόμμα του “ανάχωμα” στην εξουσία του κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια κύριο μέλημα του είναι να διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διάλυση.

Είναι ίσως το μόνο που φαίνεται πως έχει δίκιο. Γιατί στις επόμενες εκλογές θα διευθετηθούν κυρίως οι συσχετισμοί στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr