O Τσίπρας βάζει στοίχημα με την προεδρική κάλπη και το ΠΑΣΟΚ του ανεβάζει τον πήχη της συμμετοχής

Αχαρτογράφητα νερά είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή διαδικασία. Ο πρόεδρος θα εκλεγεί για πρώτη φορά από τη διευρυμένη βάση και η Κεντρική Επιτροπή από τα 60.600 μέλη. Αν οι ήδη εγγεγραμμένοι έφερναν έναν ή δύο ακόμα συντρόφους τους στην προεδρική κάλπη, η εξίσωση θα φάνταζε απλή για τον Αλέξη Τσίπρα.

Oχι πως δεν υπήρξε αυτή η προτροπή, απλώς στον ΣΥΡΙΖΑ η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ. Στην προσυνεδριακή διαδικασία 41.000 έδωσαν το «παρών» για την ανάδειξη των αντιπροσώπων. Aρα ο πήχης των απολύτως ενεργών μελών είναι άγνωστο πού ακριβώς βρίσκεται.

Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ψηλά τον πήχη για την Κουμουνδούρου

Eνα είναι σίγουρο. Μετά τους 180.000 που πήγαν στα παραβάν της Χαριλάου Τρικούπη, στην Κουμουνδούρου σήκωσαν αυτομάτως τον πήχη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής από τον χώρο των προεδρικών,  το εξαψήφιο νούμερο είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος.

Η κινητοποίηση του μηχανισμού θυμίζει εθνικές εκλογές. Παράπονα πως κάποια στελέχη της «Ομπρέλας» –όχι όλα– δεν διακρίνονται για το πάθος τους να φέρουν κόσμο στην κάλπη όντως υπάρχουν. Είχαν διαφωνήσει με τις καταστατικές αλλαγές και είναι σίγουρο ότι δεν έχουν αλλάξει γνώμη.

Δεν υπάρχει βέβαια κανένα θέμα μη υπερψήφισης του αρχηγού, από τη στιγμή που ποτέ δεν μπήκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο άλλης υποψηφιότητας.

Για τους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής η σύγκρουση μεταξύ των δύο τάσεων παραμένει, με τη μειοψηφία να δίνει μεγάλη μάχη να ανατρέψει τις ισορροπίες και να καταγράψει ποσοστό άνω του 30%.

Λίστες σταυροδοσίας ένθεν κακείθεν

Οι λίστες σταυροδοσίας και από τις δύο τάσεις δεν λείπουν. Κορυφαία στελέχη αγωνιούν μη μείνουν εκτός του οργάνου και όλο αυτό αποπροσανατολίζει σε έναν βαθμό από τον κεντρικό στόχο της αυξημένης συμμετοχής.

Από την Κεντρική Επιτροπή θα βγει η πιο ευέλικτη Πολιτική Γραμματεία που θα χαράσσει την κεντρική γραμμή του κόμματος με τις συχνές συνεδριάσεις της. Και οι πρώτοι των πρώτων δύσκολα δεν θα μπουν στη νέα ηγετική ομάδα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Επιστρέφοντας στο μείζον ζήτημα της συμμετοχής για την «αναβάπτιση» του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις αναμενόμενες παραφωνίες από την Κουμουνδούρου, έχουν μετρήσει πως βρίσκονται εντός στόχου εξαιτίας της κινητοποίησης στην περιφέρεια, της καμπάνιας που ανέλαβε προσωπικά ο πρόεδρος, αλλά και της ανταπόκρισης που υπάρχει στο διακύβευμα της «πολιτικής αλλαγής».

Συνάντηση του κόμματος με τους πολίτες 

Χίλια εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοιχτά και θα δοθεί παράταση εφόσον χρειαστεί. Για «συνάντηση του κόμματος με τους πολίτες» κάνουν λόγο από την Κουμουνδούρου.

Βουλευτές και στελέχη βρίσκονται όλοι στους τόπους εκλογής τους σε συνεχή επαφή με τον κόσμο. Τα SMS, τα mail και οι ομάδες στις εφαρμογές των κινητών έχουν πάρει φωτιά.

Αρκετοί πλέον παραδέχονται, όχι δημοσίως, πως αν το «κοντέρ» δεν ξεπεράσει τον αριθμό 100.000, το μήνυμα που θα δοθεί θα είναι αναιμικό.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στηρίζουν πολλά στη νέα γενιά για την αύξηση της συμμετοχής στην προεδρική κάλπη της Κυριακής, καθώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 15 ετών.

Πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που από τον Μάιο του 2012 και μετά φέρνει στις κάλπες του πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους και ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2015, να μην μπορεί να διευρύνει τις λίστες του κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες;

Τα πρώτα μαζικά και εξωστρεφή βήματα 

Η αλήθεια είναι πως η κομματική οργάνωση και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ το φόρτε του και τώρα κάνει τα πρώτα μαζικά και εξωστρεφή βήματά του. Θα ήταν πιο απλή η διαδικασία αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάποιον αντίπαλο;

«Οχι», εκτιμούν πολλοί, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφόταν για πρώτη φορά αμφισβήτηση της προεδρίας του. «Ναι», λέει η μειοψηφία εξηγώντας πως δεν θα έτρεχε μόνος του σε μια κούρσα με δύο απρόβλεπτους αντιπάλους: το νούμερο της συμμετοχής και τον αριθμό των άκυρων – λευκών.

Οι στενοί του συνεργάτες δεν εκφράζουν κανέναν φόβο, πάντως, για καταγραφή ψήφου διαμαρτυρίας. Οπως ανέφεραν στελέχη της Κουμουνδούρου, τα 3 ευρώ αντίτιμο που απαιτούνται για να ψηφίσει κάποιος για τον νέο πρόεδρο και να εγγραφεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για όποιον αδυνατεί οικονομικά ή προσέλθει στα εκλογικά κέντρα χωρίς λεφτά.

Γιατί χρειάζεται στον Τσίπρα ένα καλό ποσοστό 

Γιατί όμως είναι σημαντικό για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας να βγει από τη σημερινή διαδικασία έχοντας αποσπάσει ένα πολύ καλό ποσοστό; Θα μπορεί να μιλάει για έναν «αέρα νίκης» που έδωσαν οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών, αμφισβητώντας με ακόμα πιο ηχηρό τρόπο τις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα θα δυναμώσει το αίτημα για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αφού το μήνυμα της «πολιτικής αλλαγής» θα έχει περάσει μέσα από την επανεκλογή του.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες δεν θέτουν ως προτεραιότητα την οργάνωση σε κάποιο κόμμα είναι σίγουρο πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταφράσει την αυξημένη συμμετοχή σε αποδοκιμασία των επιλογών της κυβέρνησης.

Πέρα από το δικαίωμα να κοιτάξει το ΠΑΣΟΚ στα μάτια –έπειτα από μια σημαντική αύξηση των μελών του κόμματος– θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει συνεχώς για μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρεται όλο και πιο συχνά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Κομβικό σημείο για την αναβάθμιση της πίεσης προς τη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να είναι η 15η Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr