Την ευκαιρία για κριτική έδωσε στον πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο αποχαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα είναι υποψήφια μετά από θητεία 16 χρόνων.

«Ισορροπία»

Υπενθυμίζεται ότι γράφοντας για την Zeit, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο».

Η πιο ιδιωτική στιγμή

Παράλληλα, σε πιο προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι «σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στην μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος, με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι».

«Όχι κ. Τσίπρα»

Αρξάμενος από την αναφορά Τσίπρα, ότι «έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία», ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε δηκτικά μέσω Twitter: «Όχι κ. Τσίπρα. Η ισορροπία που “έπρεπε να πετύχουμε” το 2015 ήταν μεταξύ της λαϊκής μας εντολής και των μισανθρωπικών-αντιευρωπαϊκών απαιτήσεων της κ. Μέρκελ, η οποία κινούσε την τρόικα κόντρα στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης», επιμένοντας στις θέσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, θέσεις που τελικά -μετά το δημοψήφισμα του 2015- οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr