«Δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης, “κόβοντας τον αέρα” του Αλέξη Τσίπρα και δημιουργώντας ασφυξία στον ΣΥΡΙΖΑ που – μετά και την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ – έμεινε με την ελπίδα συμφωνίας με τους  “γερμανοτσολιάδες” (όπως τους έχει χαρακτηρίσει) του ΠΑΣΟΚ, εφόσον βέβαια έρθει πρώτο κόμμα στη δεύτερη κάλπη κλπ κλπ.

“Το ΜέΡΑ 25 από θέση αρχής «προφανώς» και θα συνεργαζόταν με άλλα κόμματα συμμετέχοντας σε μια προοδευτική κυβέρνηση, δήλωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, εκτιμώντας, συγχρόνως ότι για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές. Μέσα σε 2,5 μέρες μετά τις εκλογές δεν γίνεται. Εμείς, δύο χρόνια τώρα, καλούμε όλα τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, όποιους θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, να κάνουμε μία συζήτηση”.

Αλλά ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 εξέφρασε και μια σειρά θέσεων που λογικά θα απέτρεπαν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα – πόσο μάλλον το ΠΑΣΟΚ – από το να συζητούν ή να επιζητούν μετεκλογική συνεργασία μαζί του αν, δεν ήθελαν να χάσουν ως τις εκλογές ένα σοβαρό τμήμα της εκλογικής βάσης τους.

“Βεβαίως και έχω σχέδιο για δραχμή”

Όπως επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης,  αναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα» -ξυπνώντας έτσι  εφιάλτες του 2015-  «το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μια καινοτόμος λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα». Με το εργαλείο αυτό, «το κράτος αποκτά βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και είναι αμοιβαία επωφελές τόσο για τους ιδιώτες όσο και το κράτος».Στο ερώτημα δε, αν έχει σχέδιο και για δραχμή, απάντησε: «Βεβαίως και έχω.Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα» Εξέφρασε, παράλληλα, την απορία γιατί δεν συναινούν και άλλα κόμματα με το σχέδιο «Δήμητρα» και διερωτήθηκε μήπως «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δοσμένοι στα συμφέροντα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών».

Όχι στον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις εκλογές

Σε ό,τι δε αφορά την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη είπε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές κλείνοντας έτσι το μάτι στους “αντισυστημικούς παντός καιρού” και ελπίζοντας στην ενίσχυση του κόμματός του δια της επικαρπίας των “ξέμπαρκων” από την παλιά “πάνω και κάτω πλατεία Συντάγματος”. Δήλωσε συγκεκριμένα στην ερώτηση αν συμφωνεί με τον αποκλεισμό Κασιδιάρη:

Πηγή: economico.gr