Πριν από μερικές εβδομάδες, το economico.gr έγραψε για τις αναφορές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε ένα νέο αεροσκάφος, το οποίο θα έλθει για να αντικαταστήσει το περίφημο -αλλά και… 43 χρονών σήμερα- F-16.

Θεωρητικά, ο αντικαταστάτης του F-16 θα ήταν το F-35, ωστόσο οι αργοί ρυθμοί παραγωγής του και το υψηλό κόστος του κάνουν την αεροπορία να θέλει -και σύντομα, μάλιστα- ένα μαχητικό το οποίο θα είναι εξελιγμένο, ελαφρύ, πολλαπλών ρόλων, φθηνό και θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο F-35 σε επιχειρησιακό επίπεδο.

F-16

Πλέον, όπως αποδείχθηκε με το NGAD, ο χρόνος που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πρωτότυπου μαχητικού μπορεί να μειωθεί πολύ και ο αντικαταστάτης του F-16 να είναι έτοιμος για να αναλάβει υπηρεσία στην αρχή της δεκαετίας του 2030, ακόμα κι αν το αεροσκάφος αρχίσει να σχεδιάζεται τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό Hush Kit συνεργάστηκε με ειδικούς σχεδιαστές μαχητικών αεροσκαφών και παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του F-16, το οποίο και ονόμασε F-36 Kingsnake (Βασιλιάς Φίδι) και είναι κάπως έτσι:

Έτοιμες τεχνολογίες

Το F-36, σύμφωνα με την ιδέα των ανθρώπων του περιοδικού, θα είναι μαχητικό γενιάς 5μείον, και θα χρησιμοποιεί ήδη υπάρχοντα εξαρτήματα και τεχνολογίες, όπως απλοποιημένη έκδοση του κινητήρα F119 του F-22, πιο εργονομικό κόκπιτ βασισμένο σε αυτό του F-35, το ραντάρ που χρησιμοποιεί το F-16 Viper, κλπ.

Μάλιστα, η ιδέα είναι ότι το όλο σχέδιο θα επιβλέπει ένας «λουδίτης τσάρος», ο οποίος θα απαγορεύει διά ροπάλου νέες μη δοκιμασμένες τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν στο νέο μαχητικό, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτητα υλοποίησης του σχεδίου, η ευκολία στη συντήρηση και η χαμηλή τιμή.

Τα χαρακτηριστικά του F-36 

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, το F-36 θα είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων, ικανό για αερομαχίες και χτυπήματα επίγειων στόχων, που θα έχει εσωτερική κοιλότητα για μεταφορά όπλων, αλλά και εξωτερικά hardpoints για κατευθυνόμενα βλήματα, καθώς και κανόνι για τα αντίπαλα μαχητικά.

Πλέον, το ερώτημα είναι αν η Πολεμική Αεροπορία θα θέλει να κατασκευάσει το F-36, ή αν θα αρκεστεί στο μαχητικό που ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη και θα αντικαταστήσει το F-22. Έχει χρόνο να αποφασίσει ως το 2023.

Πηγή: economico.gr