Ο Βίκτορ Όρμπαν θριάμβευσε στις εκλογές και βάζει δύσκολα στις Βρυξέλλες

Ενθαρρυμένος από μια τέταρτη συνεχόμενη συντριπτική εκλογική νίκη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να “στηλώσει τα πόδια του” κόντρα στις ενεργειακές κυρώσεις της Ευρώπης προς τη Ρωσία και, παράλληλα, να σκληρύνει τη στάση του στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες με στόχο να ξεκλειδώσει τα παγωμένα κονδύλια της ΕΕ.

Ο εθνικιστής Όρμπαν, ο οποίος επιβεβαίωσε τη σαρωτική του πλειοψηφία την Κυριακή, συντρίβοντας την αντιπολίτευση, παρά τις προσπάθειες της να ενωθεί εναντίον του, πιθανότατα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι θα κατέστρεφαν την Ευρωπαίκή οικονομία που ήδη επιβραδύνεται λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ουκρανίας.

Αξιοποιώντας την ισχυρή εντολήπου έλαβε , ο Όρμπαν θα εδραιώσει επίσης τις υπερσυντηρητικές του πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας του και θα μπορούσε να επιχειρήσει να ενισχύσει τις ουγγρικές επιχειρήσεις, καθώς το κόμμα του Fidesz στοχεύει να σχηματίσει τη δική του τάξη πιστών βιομηχάνων.

Πρόκληση οι στενές σχέσεις του με τον Πούτιν

Όμως ο Όρμπαν αντιμετωπίζει μερικές δύσκολες προκλήσεις: πρέπει να διορθώσει τις σχέσεις του με τους ανατολικούς συμμάχους του, όπως η Πολωνία, που παραμένουν τεταμένες,  από την επιφυλακτική στάση που τήρησε στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κυρίως λόγω των στενών επιχειρηματικών δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρέπει επίσης να περιορίσει το διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού σε μια εποχή που η ουγγρική οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα των αυτοκινήτων.

Το ξεκλείδωμα των κεφαλαίων ανάκαμψης που παρακρατήθηκαν από τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό του προϋπολογισμού, επομένως ο Όρμπαν αναμένεται να αγωνιστεί για αυτό, αλλά θα πρόκειται για μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία. Η ΕΕ ανέστειλε τις πληρωμές τόσο στην Πολωνία όσο και στην Ουγγαρία από τα ταμεία ανάκαμψης της πανδημίας λόγω του δημοκρατικού ελλείματος στη διακυβέρνηση αυτών των χωρών.

Η προσδοκία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετικά γρήγορη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για τα κονδύλια της ΕΕ) είναι αμφισβητήσιμη τώρα, αφού στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε επανειλημμένα χτύπημα στις Βρυξέλλες», λένε οι αναλυτές. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η κυβέρνησή του, με πλειοψηφία δύο τρίτων τώρα, θα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε  συμβιβασμό με την ΕΕ όσο ενδεχομένως θα ήταν αν κατακτούσε μια απλή πλειοψηφία στις εκλογές».

Περιτριγυρισμένος από ηγετικά μέλη του κόμματος, με εικόνα θριαμβευτή ο Όρμπαν, 58 ετών, είπε ότι η νίκη της Κυριακής ήρθε, παρά το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεργάστηκαν εναντίον του.

«Έχουμε σημειώσει μια νίκη τόσο μεγάλη, που φαίνεται ακόμη και από τη Σελήνη, αλλά…  σίγουρα και από τις Βρυξέλλες», είπε.

Πλειοψηφία δύο τρίτων

Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το Fidesz θα έχει 135 έδρες, πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, με 56 έδρες να πηγαίνουν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Οι επικριτές του λένε ότι η νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει τον Όρμπαν σε περαιτέρω  διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

“Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικά δραματικό, είναι μια τραγωδία. Μοιάζει με το τέλος όλων των ονείρων που μπορεί να είχε κανείς για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Θα πρέπει να διακόψουμε την ευρωπαίκή χρηματοδότησή του για να μην χτίσει μια προσωποπαγή ολιγαρχία με τα χρήματά μας».

Στην Πολωνία, η επανεκλογή του Όρμπαν έγινε ευπρόσδεκτη με ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των κυβερνώντων εθνικιστών: «Ο Πούτιν είναι μια μακροπρόθεσμη απειλή και για την Ουγγαρία και όποιος δεν το βλέπει αυτό κάνει μεγάλο λάθος», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr