φτηνό φαγητό

Η 20ετής κατανάλωση φτηνών τροφίμων της Βρετανίας φτάνει στο τέλος της και ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων θα μπορούσε να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, καθώς τα αυξανόμενα κόστη που χτυπάνε την αλυσίδα εφοδιασμού μπορούν να προκαλέσουν παλιρροιακό κύμα(!), δηλώνει ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στην Βρετανία.

To κρίσιμο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών 

Καθώς βγαίνει από τις δίδυμες κρίσεις του Brexit και του COVID, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη εργατικών χεριών σε συγκεκριμένες ειδικότητες: φορτηγατζήδες, κρεοπωλες και εργαζόμενους σε αποθήκες. Είναι μία έλλειψη που έχει εξουθενώσει και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

«Οι μέρες που θα μπορούσατε να ταΐσετε μια τετραμελή οικογένεια με κοτόπουλο πληρώνοντας 3 λίρες πλησιάζουν στο τέλος τους», δήλωσε ο Ραντζίτ Σινγκ Μποπαράν, ιδιοκτήτης του «2 Sisters Group» και γνωστός ως ”βασιλιάς του κοτόπουλου” (Chicken King).

«Σε σχετικούς όρους, ένα κοτόπουλο σήμερα είναι φθηνότερο από ό, τι πριν από 20 χρόνια. Πώς μπορεί να είναι σωστό, όταν ένα ολόκληρο κοτόπουλο κοστίζει λιγότερο από μια κανάτα μπύρα; Θα δείτε έναν διαφορετικό κόσμο από εδώ και πέρα, όπου ο αγοραστής θα πληρώνει περισσότερα».

Αυξήσεις στις τιμές – αυξήσεις στους μισθούς;

Ο Boparan, ο οποίος παράγει περίπου το ένα τρίτο όλων των προϊόντων πουλερικών που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι δεν πιστεύει πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να διορθώσει όλα τα προβλήματα ή να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Είπε ότι ο περιορισμός της προσφοράς εργασίας θα οδηγήσει σε πληθωρισμό μισθών και ότι ο ίδιος θα ποντάριζε στην αυτοματοποίηση: «Λιγότερο εργατικό δυναμικό σημαίνει λιγότερες επιλογές, κενά ράφια και πληθωρισμό μισθών – και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαι ειλικρινής για το τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει σε διψήφιο αριθμό».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα πει ότι η βρετανική οικονομία πρέπει να ξεφύγει από τον εθισμό της σε φθηνό εισαγόμενο εργατικό δυναμικό και ότι είναι θετικό να αυξηθούν οι μισθοί.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον αρνείται ότι το Brexit ευθύνεται για τις πιέσεις στην οικονομία, αν και καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει αντιμετωπίσει στην ίδια κλίμακα αναταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Αισθάνομαι σίγουρος ότι θα υπάρξει επαρκής προμήθεια αγαθών για όλους και εργαζόμαστε για να άρουμε τα μπλοκαρίσματα όπου μπορούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον, Ρίσι Σουνάκ, στην Ουάσινγκτον.

«Τσουνάμι» με χαμένο τον καταναλωτή

Ο Μποπαράν, από την πλευρά του, περιγράφει ένα τσουνάμι: το κόστος ζωοτροφών, τα συμπληρώματα διατροφής, το κτηνιατρικό κόστος και οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 15-20%.

Η αγορά αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη σε φορτηγά (οδηγούς φορτηγών). Το κόστος ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται περισσότερο από 500% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή της συσκευασίας αυξάνεται κατά 20%, μέσα σε έξι μήνες.

Ο όμιλος «2 Sisters», που ιδρύθηκε από τον Μποπαράν το 1993, πωλεί πουλερικά, πίτσα και πίτες. Επεξεργάζεται 10,4 εκατομμύρια πουλερικά την εβδομάδα και κατέχει περισσότερες από 700 φάρμες.

Ο Ρόναλντ Κερς, ο διευθύνων σύμβουλος της «2 Sisters Food Group», συμβούλεψε τους ανθρώπους να ψωνίζουν κανονικά για τα Χριστούγεννα και είπε ότι η εταιρεία θα κάνει ό, τι μπορεί, ώστε να εξασφαλίσει προμήθειες εορταστικής γαλοπούλας.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, ανατρέποντας μια πτωτική τάση εννέα μηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr