Η Berkshire Hathaway Inc. αύξησε το μερίδιό της σε πέντε εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας ξεπερνώντας κατά μέσο όρο το 8,5%, σε μια κίνηση να διπλασιάσει ορισμένες από τις αγαπημένες μετοχές του Warren Buffett.

Η Berkshire κατέχει μερίδια στις Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., και Sumitomo Corp.. Ο Buffett, πρόεδρος της Berkshire, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία θα ενισχύσει τα μερίδια στις ιαπωνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών τους να αυξηθούν σε υψηλά ρεκόρ.

Μάλιστα ο δισεκατομμυριούχος ταξίδεψε στην Ιαπωνία τον Απρίλιο για να συναντηθεί με στελέχη των εμπορικών εταιρειών για πρώτη φορά, σε μια σειρά συναντήσεων που και οι δύο πλευρές υποστήριξαν πως ήταν επιτυχημένες.

Η υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, σε συνδυασμό με σημάδια σταθερού πληθωρισμού και καλύτερες αποδόσεις των μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών, βοήθησαν να ωθήσουν τις ιαπωνικές μετοχές σε υψηλό 33 ετών. Ο Δείκτης Χονδρικού Εμπορίου Topix — ο οποίος περιλαμβάνει τη Mitsubishi και άλλες ομοειδείς εταιρείες — έχει αυξηθεί κατά 39% φέτος, ξεπερνώντας τους κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Mitsubishi και άλλες εταιρείες με έδρα την Ιαπωνία με έκθεση σε εμπορεύματα χρησιμοποιούν τα έσοδα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας το περασμένο έτος για να πραγματοποιήσουν προγράμματα περαιτέρω επενδύσεων.

Η ανοδική τάση για τις μετοχές αυτών των εταιρειών και τις ιαπωνικές μετοχές συνολικά, ωστόσο, μπορεί να περιοριστεί από εδώ και πέρα, καθώς η αγορά έχει ήδη συνυπολογίσει περαιτέρω αγορές από τον Buffett, σύμφωνα με τον Hiroshi Namioka, επικεφαλής στρατηγικής στην T&D Asset Management Co Ltd.

Η Berkshire σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις έως και 9,9% για καθεμία από τις πέντε ιαπωνικές εταιρείες. «Η εταιρεία δεν θα πραγματοποιήσει αγορές πέραν αυτού του σημείου, εκτός εάν δοθεί ειδική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιό της», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr