Ερντογάν Ζάεφ

Ερωτήματα και γκρίζες ζώνες αφήνει πίσω της η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία – μια επίσκεψη που σφραγίστηκε από δημόσια φάλτσα στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δέκα νέες συμφωνίες με την Τουρκία

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις επίσημες δηλώσεις του στην χώρα του με το όνομα «Μακεδονία»,  ενώ προηγουμένως είχε συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν δέκα νέες επενδύσεις της Αγκυρας στην περιοχή της Γευγελή και είχε κλείσει συμφωνία για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε επίσης την δωρεά 30.000 εμβολίων Sinovac στην Βόρεια Μακεδονία, τα οποία αναμένεται να φτάσουν σε επτά με δέκα ημέρες.

«Συζητήσαμε και πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε τουλάχιστον δέκα νέες τουρκικές επενδύσεις στη ζώνη, την οποία αναπτύσσουμε κατά μήκος του Διαδρόμου 10 στη Γευγελή», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Πρόκειται για επενδύσεις όλων των ειδών στη βιομηχανία μεταποίησης, οι οποίες θα είναι στρατηγικά τοποθετημένες για την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι για το οποίο τα Επιμελητήριά μας μιλούσαν εδώ και πολύ καιρό και τώρα το επιβεβαιώσαμε. (…)

“Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται πολύ με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δωρητές στρατιωτικού εξοπλισμού στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η “αγάπη” του Ερντογάν προς την “Μακεδονία”

Αυτή τη φορά κάνουμε αγορά με χρήματα από τον προϋπολογισμό μας, αλλά ασφαλώς περιμένουμε συμπληρωματική συνεισφορά από την Τουρκία, επειδή είναι καλή μας φίλη», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ. Αναφορικά με τη δωρεά 30.000 εμβολίων Sinovac, ο ίδιος σημείωσε:

«Ασφαλώς εξαιτίας της μεγάλης αγάπης προς τη “Μακεδονία” τόσο εκ μέρους του προέδρου Ερντογάν, όσο και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της φίλης Τουρκίας, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας με 30.000 εμβόλια. Ενόσω περιμένουμε νέες ποσότητες (σ.σ.: εμβολίων προς παράδοση), αυτά είναι καλοδεχούμενα».

Σύμφωνα με το  πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν, επίσης, η θέση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Ιουνίου, στην οποία, όπως ανέφερε ο Zόραν Ζάεφ θα αναπτυχθούν σοβαρές πολιτικές σχετικά με το νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, όπου ανήκουν η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η σύνοδος Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο ίδιος τόνισε ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την προσεχή περίοδο θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στρατηγικού χαρακτήρα στην Κωνσταντινούπολη, στα Τίρανα, στο Παρίσι και στη Βιέννη με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που επηρεάζουν το ρυθμό της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι η Σύνοδος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) θα διεξαχθεί στην Αττάλεια στις 17 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Προέδρου, Stevo Pendarovski, αλλά και των Προέδρων της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών. «Θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία, για να συνεχιστούν η φιλία, η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, κ.λπ.», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr