ΟΑΚΑ

Εξαιρετικά προβληματισμένος για τη διάρκεια των έργων που θα χρειαστεί η λεγόμενη «στέγη Καλατράβα» στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει και έχει οδηγήσει στην αναστολή όλων των δραστηριοτήτων στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας.

Άγνωστο πότε θα ξανανοίξει

Ο κ. Βρούτσης επί της ουσίας δεν προσέθεσε κάτι περισσότερο από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, λέγοντας ότι «η μελέτη που διήρκησε 10 μήνες αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατασκευές του κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου σεν ανταποκρίνονται στα επίπεδα στατικής επάρκειας. Αντιθέτως δεν καταγράφηκε ζήτημα στις πύλες, στην Αγορά και στο Τείχος των Εθνών. Αμέσως, με αίσθημα ευθύνης, από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ αναστείλαμε κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο» ωστόσο αναφερόμενος στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν ανακοίνωσε ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας του διότι αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στα στέγαστρα Καλατράβα. Επίσης, δήλωσε ότι θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ ανέφερε πως αυξάνονται κατά 30% οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

«Στατική ανεπάρκεια»

«Διαχρονικά ακούμε εξαγγελίες, αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικές, ουσιαστικές και είναι συγκεκριμένες. 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ, κάτι το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν ήταν “κενό γράμμα” η εξαγγελία. Είναι χρήματα και διαγωνισμοί που αυτή τη στιγμή “τρέχουν”. Η ενεργειακή αναβάθμιση, η αναβάθμιση όλου του χώρου του ΟΑΚΑ. Δυστυχώς συνέβησαν οι δυο περιπτώσεις του στεγάστρου Καλατράβα για το μεγάλο αθλητικό κέντρο -το γήπεδο και το ποδηλατοδρόμιο- πράγμα που κανείς δεν περίμενε αλλά δυστυχώς η μελέτη έδειξε πως υπάρχει στατική ανεπάρκεια», είπε.

«Ως όφειλα, πρώτα έρχεται η ασφάλεια αθλητών, φιλάθλων και αθλουμένων. Όπως γνωρίζετε έγινε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δυο αθλητικών χώρων. Οι υπόλοιποι που μελετήθηκαν, λειτουργούν κανονικά. Δεν εντοπίστηκε πρόβλημα», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε επίσης πως η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σε Παναθηναϊκό (χρησιμοποιούσε το ΟΑΚΑ για τους αγώνες του Europa League στο ποδόσφαιρο) και την ΑΕΚ (χρησιμοποιούσε το «Γ. Κασσιμάτης» για τα παιχνίδια χάντμπολ ανδρών).

Παρέμβαση της δικαιοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο του ΟΑΚΑ έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (29/09), όταν και έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα. Έκτοτε προκλήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τις αποκαλύψεις γύρω από την ανεπαρκή συντήρηρή σου να είναι δεκάδες. Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξει ξανά, με τους προγραμματισμένους αγώνες και τα διάφορα θεάματα να παίρνουν αναβολή.

Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομίου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει σύντομα σε συνεργασία με το ΕΜΠ σε δεύτερη μελέτη και επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία. Ταυτόχρονα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη αρχίσει έρευνα σε βάθος πενταετίας προκειμένου να διαπιστώσει ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν, αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους και γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr