Τσίπρας Πολυτεχνείου

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει «όχι» στις πορείες εν μέσω πανδημίας, αλλά «ναι» στις… συμβολικές πορείες. Λέει επίσης «όχι» στον διχασμό και εκφράζει ανησυχία για την πόλωση που δημιουργείται γύρω από την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά αρνείται με πολιτική ειρωνεία την πρόσκληση του πρωθυπουργού για κοινή παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του εντός της σκληρής πολιτικής σύγκρουσης για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας εμπεριέχει, αν μη τι άλλο, αντιφάσεις.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το μεσημέρι τους πολίτες «να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας υγείας».

Γεροβασίλη: Συμμετοχή στην πορεία με 50 εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα όμως η γραμματέας της Κοινοβουκευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, μετά την συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων της αριστεράς με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωνε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραστεί στη πορεία με 50 μέλη του κόμματος, τηρώντας – όπως είπε – τα υγειονομικά πρωτόκολλα

«Έχουμε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε πορεία ούτε κινητοποιούμε σε πορεία. Θα γίνει μια συμβολική εκδήλωση με τη συμμετοχή 50 ανθρώπων τηρούμενων των μέτρων. Δεν θα γίνει ευκαιρία για να γυρίσει την ατζέντα η κυβέρνηση επειδή είναι στριμωγμένη και να παίξει άλλη μια φορά το νόμος και τάξη. Να πάρει αμέσως πίσω την απόφαση», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

Το ερώτημα είναι πως ακριβώς διασφαλίζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα εάν 50 εκπρόσωποι από κάθε κόμμα συγκεντρωθούν στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Τσίπρας: Βλακώδης και προβοκατόρικη η απαγόρευση

Απάντηση επ’ αυτού δεν έδωσε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέμεινε στην επίθεση προς την κυβέρνηση για την απόφαση της ΕΛΑΣ να απαγορεύσει τις συναθροίσεις λόγω των κινδύνων για την δημόσια υγεία.

«Η κυβέρνηση», δήλωσε, «χωρίς κανέναν λόγο – και ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης 8 μήνες έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής – αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας, αλλά με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες. Ήταν δεδομένο ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πρόσκληση Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά, δε, την πρόσκληση του πρωθυπουργού για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο Πολυτεχνείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε ως υποκριτική:

«Ο κ. Μητσοτάκης», είπε, «σήμερα βγήκε να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά, απέναντι στο διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες».

Πηγή: economico.gr