Καστελόριζο Oruc Reis

Με «τείχος» από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στο Oruc Reis απαντούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Καστελόριζο. Οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ αποτυπώνουν την ισχυρή παρουσία των ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, όπου σήμερα το πρωί το Oruc Reis «έσπασε» το όριο των 12 μιλίων, φθάνοντας έως τα 9 μίλια από την Μεγίστη.

Καστελόριζο Oruc Reis

Οι κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού παρακολουθούνται λεπτό προς λεπτό από τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή και, όπως διαμηνύεται από στρατιωτικές πηγές υπάρχουν πλήρη και λεπτομερή εναλλακτικά σχέδια για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Στην κατάρτιση αυτών των σχεδίων – που περιλαμβάνουν και ανάπτυξη νέων μέσων στην ανατολική Μεσόγειο – συνέβαλε και η εμπειρία της προηγούμενης ελληνοτουρκικής κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι.

Καστελόριζο επιφυλακή

«Άλλη μία απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ που συνοδεύει το φωτογραφικό υλικό.

Καστελόριζο Oruc Reis

Το Oruc Reis παραμένει στην ευρύτερη περιοχή των 12 μιλίων και της τουρκικής NAVTEX και, κατά τις έως τώρα πληροφορίες, κινείται με ταχύτητα ερευνών.

Καστελόριζο ραντάρ

Πέτσας: Η Ελλάδα απαντά με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση

Το στίγμα της ελληνικής στάσης απέναντι σ’ αυτή την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έδωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας:

«Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό. Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε».

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σηματοδοτεί και την επιλογή της κυβέρνησης να μην υπάρξει, προς το παρόν, επιχειρησιακή κίνηση από την ελληνική πλευρά στην περιοχή που κινείται το τουρκικό ερευνητικό.

Γεραπετρίτης: Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα στα 12 μίλια

Στην εθνική «κόκκινη γραμμή» αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γερπαετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Εξάλλου, διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Ο υπουργός Επικρατείας προσέθεσε ότι:

«Η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της. Άλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο κι άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα. Αυτό είναι δεδομένο».

Πηγή: economico.gr