Οδηγός ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας. Ποιοι και ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν

Ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλέπει η νέα ρύθμιση 36 – 72 δόσεων για τα χρέη στην εφορία που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να καθορίζεται στα 50 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για το τμήμα της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση COVID, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή ή στο «Συν-εργασία».

Στο νέο μέτρο μπορούν να ενταχθούν φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν έστω και μία περισσότερη δόση πέραν των 36, όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες. Δηλαδή, εάν το χρέος αποπληρωθεί –για παράδειγμα– σε 40 δόσεις, το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκες.

Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθείσες οφειλές. Η «Κ» αναλύει τη νέα ρύθμιση υπό τη μορφή 17 ερωτήσεων – απαντήσεων.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση

  • Ολες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021 μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κοροναϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
  • Ολες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
  • Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
  •  Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;

Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται:

• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
• Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
• Ανεργoι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Πού υποβάλλεται η αίτηση;

– Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση. Σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Σε πόσες δόσεις μπορούν να εξοφληθούν οι οφειλές 

– Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr