Οι 10 λόγοι για τους οποίους το ισχυρό δολάριο αφορά όλους μας

Το δολάριο (ΗΠΑ) αφήνει το αποτύπωμά του σε κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας: Είναι το νόμισμα στο οποίο αγοράζονται και πωλούνται ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες και είναι το ασφαλές καταφύγιο στο οποίο οι επενδυτές στρέφονται σε περιόδους κρίσεων.

Το δολάριο βρίσκεται τώρα σε υψηλό 20 ετών έναντι άλλων παγκόσμιων νομισμάτων, εν μέρει χάρη στις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκιά της πιο γρήγορα από τα περισσότερα.

Οι 10 λόγοι που αξίζουν την προσοχή μας

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΡΕΟΥΣ-  Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες αυτοχρηματοδοτούνται εκδίδοντας ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ. Το ποσό που οφείλουν – με ισχυρό δολάριο – έχει πλέον αυξηθεί σε αξία όταν μετράται στο τοπικό τους νόμισμα.

ΤΑΞΙΔΙΑ – Ένα ισχυρό δολάριο είναι ό,τι καλύτερο για τους αμερικανούς τουρίστες. Τα ξενοδοχεία, τα γεύματα ή μια επώνυμη τσάντα είναι όλα φθηνότερα συγκριτικά, είτε στο Λονδίνο, στη Γαλλική Ριβιέρα ή στο Κανκούν. Είναι αυτονόητο ότι το αντίστροφο ισχύει για τον ταξιδιώτη που πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες – εκτός και αν αγόρασε τα εισιτήριά του για τη Disneyland ή τα καζίνο του Λας Βέγκας πριν από λίγο καιρό, θα κοστίσει περισσότερο.

ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ -Το ισχυρό δολάριο είναι δώρο για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν σε μία από τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ και μια μικρή ενίσχυση του τουρισμού για τις χώρες υποδοχής.

MADE IN AMERICA – Για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο που αναζητούν κορυφαίες μάρκες των ΗΠΑ, το ισχυρό δολάριο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πληρώσουν περισσότερα για να τις αποκτήσουν.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ – Χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, που εισάγουν πολλές από τις πρώτες ύλες τους, έχουν πληγεί από διπλό χτύπημα. Τα περισσότερα εμπορεύματα από το πετρέλαιο μέχρι το σιτάρι κοστολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, που σημαίνει ότι πληρώνουν περισσότερα στο τοπικό τους νόμισμα για κάθε εισαγωγή.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – Ένα ισχυρό δολάριο είναι καλό νέο για τους ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες όπως το Μεξικό και η Γουατεμάλα που εξαρτώνται από χρήματα που στέλνουν συγγενείς που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – Ακόμη και για πιο πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, επειδή τροφοδοτεί τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, μέσω των ακριβότερων εισαγωγών. Οι τοπικές κεντρικές τράπεζες γενικά ανταποκρίθηκαν αυξάνοντας τα επιτόκια, γεγονός που καθιστά την πίστωση πιο ακριβή και επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

ΡΑΛΛΙ ΡΟΥΒΛΙΟΥ – Το ρωσικό ρούβλι είναι το μόνο νόμισμα στον κόσμο που βρίσκεται θετικό έναντι του δολαρίου φέτος – ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα για μια χώρα υπό διεθνείς κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλά αυτή η δύναμη – ένα κάπως τεχνητό αποτέλεσμα των ελέγχων στο ξένο συνάλλαγμα – κάνει λίγα για τους απλούς Ρώσους. Μπορεί η Μόσχα να συγκεντρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα από τις πωλήσεις της ενέργειας στη Δύση, αλλά τα ρωσικά νοικοκυριά εξακολουθούν να μην μπορούν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα. Και πολλές δυτικές μάρκες από την Adidas μέχρι την H&M και την Ikea έχουν σταματήσει να πωλούν στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

BITCOIN – Διατίθεται στην αγορά ως η απόλυτη ασπίδα έναντι του πληθωρισμού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες και έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό φέτος παρά τις χαμηλές τιμές καταναλωτή σε πολλές χώρες του κόσμου. Λεγεώνες μεμονωμένων επενδυτών που προτίμησαν τα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς του περασμένου έτους, τα έχουν πλέον εγκαταλείψει  για να “ασφαλίσουν” τις αποταμιεύσεις τους στο δολάριο, που το θεωρούν ασφαλέστερο – και το οποίο τώρα αρχίζει να πληρώνει και πάλι τόκους.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ Big Mac – Ο δείκτης Big Mac του Economist, ο οποίος συγκρίνει την τιμή του πανταχού παρόντος burger σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο σχεδόν έναντι όλων των νομισμάτων. Το δολάριο είναι το πιο ακριβό – και το Big Mac το φθηνότερο για έναν ταξιδιώτη των ΗΠΑ – στις ευρωπαίκές πρωτεύουσες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr