Οι 3 στους 10 πολίτες άνω των 60 ετών διαπιστώνονται ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα, γεγονός που προβληματίζει αλλά δεν ανησυχεί έντονα τις υγειονομικές αρχές. Την ίδια ώρα όμως το συνολικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, παραμένει κάτω από το 40% κι έτσι η Κυβέρνηση άμεσα θα διαθέσει ότι εμβόλιο διαθέτει προς όλους του πολίτες ακόμη και σε 18ρηδες.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα – ίσως Τετάρτη ή Πέμπτη– θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες ώστε να κλείνουν ραντεβού για εμβόλια Pfizer και Moderna. Με τη διαδικασία αυτή επιχειρείται η αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού σαν συνολικό ποσοστό, αν και βασικός στόχος είναι να εμβολιαστεί η πλέον κρίσιμη ομάδα άνω των 60 ετών η οποία παραμένει κάτω από το 70%.

Σε τοποθέτησή του στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε στην Πάτρα η εφημερίδα “Πελοπόννησος”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι “τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 18-29, με προτεραιότητα την ηλικιακή ομάδα των 25-29 και συμπλήρωσε πως η δυναμική των εμβολιασμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, εφόσον η χώρα διέθετε περισσότερα εμβόλια”

  • Παράλληλα ανέφερε ότι με βάση και τα προγραμματισμένα  ραντεβού, οι πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι στο 70% και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 75%.

Τοίχος ανοσίας από όλες της ηλικιακές ομάδες

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει τοίχος ανοσίας, απευθυνόμενη προς όλες της ηλικιακές ομάδες με όσα εμβόλια διαθέτει. Όμως και πάλι διαπιστώνεται καθυστέρηση. Το Σάββατο οι εμβολιασμοί ήταν και πάλι κάτω από 100 χιλιάδες, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και χθες Κυριακή, την πρώτη Κυριακή που λειτούργησαν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους».

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί άνω του 80% σε 69 νησιά

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος».

«Στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη», συνέχισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη και εξήγησε: «Ειδικά με το που άρχισε η επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’, όπου έχουμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά και εκεί όμως είμαστε υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, τις αντιμετωπίζουμε με στοχευμένες δράσεις και θα πετύχουμε και εκεί».

Σημείωσε ακόμη ότι: «Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18 – 29. Για αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 – 29 και 18 – 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».

Πηγή: economico.gr