Οι 72 δόσεις σε εφορία -Ταμεία μπορεί να γίνουν 120 με ...

Κυβερνητικές διαρροές “διορθώνουν” την “αρχιτεκτονική” της ρύθμισης-«σκούπα» με πολλές δόσεις για τις οφειλές της τριετίας 2020-2022 που βρίσκεται σε σχεδιασμό , καθώς και οι Βρυξέλλες “γκρινιάζουν” και “δεύτερες σκέψεις” στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν υπόψιν την ανάγκη δημιουργίας “κουλτούρας συνέπειας” στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, η ανάγκη διεξόδου των χρεωμένων πολιτών που έχασαν τις ρυθμίσεις τους οδηγεί στο “τέχνασμα” αναβίωσης των παλαιών διευκολύνσεων των 100 και 120 δόσεων, που δεν τελούν υπό νέες διαδικασίες αποφάσεων.

‘Ετσι, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο ή ενδεχομένως και τον Ιανουάριο τις ρυθμίσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων θα μπορέσουν να επανενταχθούν με ένα «πέναλτι».

Η επιβάρυνση για λόγους δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων που συνεχίζουν να πληρώνουν αδιαλείπτως, θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής εφάπαξ όλων των ενδιάμεσων δόσεων από την ώρα απώλειας της ρύθμισης έως την ανάκτησή της. Το δεύτερο σενάριο κρίνεται «βαρύ» για όσους έχουν χάσει εδώ και πολλούς μήνες τις ρυθμίσεις τους και υπ’ αυτό το πρίσμα εξετάζονται διάφορες παραλλαγές.

Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν απώλεια της ρύθμισης ακόμα και για έναν στους δύο που εντάχθηκαν. Για παράδειγμα, στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις 600.225 επιμέρους ρυθμίσεις χρεών, 266.829 απώλεσαν τη ρύθμιση 140.429 είχαν ολοκληρωθεί έως τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις 192.967 παραμένουν ενεργές.

Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και ξεπερνούν πλέον (ανεπίδεκτα είσπραξης και εισπράξιμα) τα 155 δισ. ευρώ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία 45,4 δισ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τον Νοέμβριο παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούσαν τα 113 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους κοντά στο μισό δισ. ευρώ αν και το πλήθος των ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκε οριακά στα 4.094.981 από 4.176.249 τον Οκτώβριο. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 6,703 δισ. ευρώ από 6,228 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και το σύνολο συσσωρευμένων και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε σε 113,385 δισ. ευρώ.

Από αυτά 39 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων και 74 δισ. ευρώ χρέη νομικών προσώπων, συνολικά 26,270 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης και το πραγματικό ληξιπρόθεσμο περιορίζεται σε 87,116 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο, 1.406.550 φορολογούμενοι βρίσκονταν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων στο εντεκάμηνο η ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ από φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr