Sunlight

Με εννέα διαφορετικούς τρόπους επιχειρεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο σε αξία, όσο και σε ποιότητα, στοχεύοντας παράλληλα και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού αξιόχρεου, που πολύ απλά μεταφράζεται σε οικονομία δαπανών, αφού περιορίζει το κόστος δανεισμού για τη χώρα απελευθερώνοντας πρόσθετους αναπτυξιακούς πόρους.

Εξειδικεύοντας τη δέσμη αυτών των εννέα πρωτοβουλιών, ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε χθεσινή του ομιλία τις ξεχώρισε ως ακολούθως:

1. Απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. “Το μάθαμε για τα καλά στην κρίση: Κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα της οποίας τα δημόσια οικονομικά παραπαίουν”, ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης. “Στο πλαίσιο αυτό, ήταν πολύ σημαντικό γεγονός η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poors πριν από δύο εβδομάδες. Προηγήθηκε η DBRS, o Ιαπωνικός οίκος R&I, ο Γερμανικός Scope και, μόλις χθες, οι δύο Κινεζικοί. Όλα αυτά αποτελούν μία σφραγίδα αξιοπιστίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας… Θέλουμε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους. Αλλά και να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε σκαλοπάτια μέσα σε αυτή”.
2. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, περαιτέρω ψηφιοποίηση, ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με τις πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. “Η αποεπένδυση με την πώληση των μεριδίων του ΤΧ, έχει σίγουρα και ένα σημαντικό αναπτυξιακό περιεχόμενο. Η πρόσφατη απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές τού ελληνικού τραπεζικού τομέα. Και πιστεύω ότι αυτό θα το διαπιστώσουν όλοι όταν θα προχωρήσει αργότερα η αποεπένδυση της Εθνικής και της Πειραιώς”, σημείωσε ο υπουργός.
3. Αξιοποίηση του μεγαλύτερου στην ιστορία πακέτου δημόσιων πόρων λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με προτεραιότητες τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και την είσοδο του Αεροδρομίου των Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο Αξιών.
5. Έμφαση στους τομείς τους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, ΑΠΕ), αλλά και πρόσκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν και στη στεριά.
6. Στήριξη της καινοτομίας και δραστηριοτήτων έντασης γνώσης με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως οι υπηρεσίες πληροφορικής.
7. Κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
8. Κίνητρα για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων
9. Περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, με την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την παροχή κινήτρων και άρση εμποδίων στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών, και την περαιτέρω αναβάθμιση της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεξιοτήτων.

“Στόχος μας είναι να πετύχουμε αλλαγή παραδείγματος. Να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση από μια οικονομία που ήταν σε μία βαθιά κρίση για μία ολόκληρη δεκαετία, σε μια οικονομία που εκπλήσσει ευχάριστα όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και αναπτύσσεται γρήγορα και δυναμικά”, κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr