αμερικανικές εκλογές deals

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και  οι επιχειρήσεις έσπευσαν σε deals εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τη δραστηριότητα να εκτοξεύεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στη διάρκεια των επτά ημερών πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 143,1 δισ. δολαρίων ανά τον κόσμο, το μεγαλύτερο ποσό μέσα σε μια εβδομάδα από τότε που άρχισε το Bloomberg να συγκεντρώνει στοιχεία.

Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων την εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2016.

Τα deals που ανακοινώθηκαν ήταν απο διαφόρους κλάδους και κυμαίνονται από τη μεγαλύτερη εώς τώρα συμφωνία στον κλάδο των επεξεργαστών μέχρι mega-deal στον κλάδο των εστιατορίων fast-food και τους dealmakers να σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες προτού οι Αμερικανοί πάνε στις κάλπες και αυτό διότι φοβούνται για το ενδεχόμενο έντονης μεταβλητότητας τις ημέρες μετά τις εκλογές, ματαιώνοντας τα σχέδια για την επόμενη μεγα-συγχώνευση.

Η πανδημία, οι αναταράξεις και τα deals

Ήδη η πανδημία του κορoναϊού προκαλεί έντονες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Χένρι Κράβις να προειδοποιεί ότι οι αγορές θα γνωρίσουν τους εντονότερους κλυδωνισμούς της τελευταίας 50ετίας.

Μεταξύ των σημαντικότερων deals που ανακοινώθηκαν το τελευταίο επταήμερο ήταν η εξαγορά 35 δισ. δολαρίων της Xilinx από την Advanded Micro Devices.

Στον κλάδο της εστίασης, η Inspire Brands -ιδιοκτήτρια των αλυσίδων Arby’s και Buffalo Wild Wings, προχώρησε σε εξαγορά 11,3 δισ. δολαρίων της Dunkin’ Brands Group, δημιουργώντας έναν κολοσσό εστιατορίων fast-food.

Μια νίκη του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προσανατολίζεται σε αύξηση του φόρου επί των επιχειρήσεων, νέο ρυθμιστικο πλαίσιο και αυστηρότερη εποπτεία.

Προς το παρόν, ο πρόσφατος «πυρετός» συμβάλλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων, μετά τη βουτιά του δευτέρου τριμήνου.

Από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων, ποσό μειωμένο 16% σε σύγκριση με πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Πηγή: economico.gr