Το ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν πηγαίνει ιδιαίτερα καλά είναι γνωστό, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται εντός στόχων και χρονοδιαγράμματος.

Οι… τζούφιοι πύραυλοι

Προβλήματα επιμελητείας, κακός σχεδιασμός, χαμηλό ηθικό, απρόβλεπτα ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς είναι μόνο μερικούς από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπάρχει κι άλλος ένας παράγοντας που, αν αποδειχθεί αληθινός, τότε η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία αρχίζει να μοιάζει με… κλαυσίγελο.

Σύμφωνα, λοιπόν με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, το οποίο επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους με γνώση του αντικειμένου, ως και το 60% των κατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας που η Ρωσία χρησιμοποιεί στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας έχει αποδειχθεί… τζούφιο, ήτοι οι πύραυλοι αυτοί, που υποτίθεται ότι στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους, παρουσιάζουν προβλήματα.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αφορούν από αδυναμία εκτόξευσης ως μη έκρηξη όταν ο πύραυλος χτυπάει το στόχο του. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι από την έναρξη της εισβολής η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους κάθε είδους, με τον ένα από αυτούς να αναφέρει ότι σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κάποιοι παρουσιάζουν ποσοστό αποτυχίας 50% και κάποιοι ως και 60%.

Ο μέσος όρος αποτυχίας κυμαίνεται από 20% ως 60% ανάλογα με την ημέρα, ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι ποσοστά αποτυχίας από 20% και άνω θεωρούνται πολύ υψηλά. Η Ρωσία χρησιμοποιεί δύο είδη πυραύλων cruise, τους Kh-555 και Kh-101 και το Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατάφερε ακόμα να διαπιστώσει ποια βλήματα είναι αυτά που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα ή αν τα ποσοστά είναι αληθινά.

Τι λέει η Μόσχα

Όπως και νά’χει, πάντως, το ρεπορτάζ μοιάζει να δίνει μια πραγματιστική προσέγγιση στους λόγους για τους οποίους η Ρωσία δεν φαίνεται να έχει επιτύχει πολλούς από τους στόχους της εισβολής, όπως, για παράδειγμα, να καταστρέψει την ουκρανική πολεμική αεροπορία και πολλούς στρατιωτικούς στόχους στη χώρα, παρότι η επιχείρηση έχει ήδη ξεπεράσει τον ένα μήνα και το τέλος της δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει εξάρει τον επαγγελματισμό και την τεχνολογία των πυραύλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αποτυχίες και βλάβες, υποστήριξε ότι αποτελούν μαύρη προπαγάνδα από τους εχθρούς της Ρωσίας και ιδίως από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι φωτογραφίες από πυραύλους σε αστικά κέντρα της Ουκρανίας που δεν έχουν εκραγεί όλο και αυξάνονται…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr