Oι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν ήρεμα και οδηγούνται σε ...

Oι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν ήρεμα και οδηγούνται σε … “play offs”. Μετά από 5 χρόνια Ελλάδα και Τουρκία κάθισαν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι σε μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από 3,5 ώρες. Οι δύο πλευρές μετά από ένα καυτό εξάμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά βάση βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ δύο στοιχεία αξιολογούνται ως σημαντικά :

  • H παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της Προεδρίας και εκλεκτού του ερντογαν Ιμπραήμ Καλίν
  • ότι για πρώτη φορά από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου, στην Αθήνα.

Η διαδικασία  που συμφωνήθηκε στην πρώτη διερευνητική επαφή χθες στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι μακρά. Κάτι τέτοιο, διευκολύνει την επιδίωξη της Άγκυρας να κερδίσει χρόνο ως το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε τον προσεχή Μάρτιο προκειμένου να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρώπη σε βάρος της.

Τα κέρδη για τον Ερντογάν

Επιπρόσθετα, συμμετέχοντας στις διερευνητικές επαφές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά τη δυνατότητα να ανοίξει και πάλι τις συζητήσεις με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, με στόχο νέα Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και κυρίως να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η εκτίμηση της Αθήνας, όπως κατ επανάληψη είχε γράψει το Economico. Οτι, δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, η Άγκυρα δεν θα προβεί σε ουσιαστικές προκλήσεις και θα ακολουθήσει μία παρελκυστική πολιτική για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ακυρώσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά και να αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Τα κέρδη για την Αθήνα

Και η Αθήνα, όμως, επιδιώκει το επόμενο διάστημα να υπάρξει μία σχετική ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και κυρίως των συνεπειών της στην οικονομία.

Τα επόμενα βήματα 

Θα ακολουθήσει ενημέρωση τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό εξωτερικών από τον επικεφαλής της ομάδας. Είναι σημαντικό ότι η 2η συνάντηση γίνεται στην Αθήνα όπως και το γεγονός της παρουσίας του Ιμπραχιν Καλίν στην πρώτη αυτή συνάντηση.

Η Αθήνα το αξιολόγησε θετικά, διότι είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν άρα είναι σαφές ότι η Τουρκία δίνει σημασία σε αυτή την διαδικασία.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνονται διαρροές μέσα και έξω για το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης. Δείγμα ότι και οι δύο πλευρές δίνουν σημασία σε αυτή την άτυπη διαδικασία διαλόγου.

Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο  πλευρές δεν  μπήκαν στο βάθος των θεμάτων. Έγινε μια γενική ανασκόπηση για το παρελθόν σε σχέση με όλα τα θέματα που έχουν φτάσει μέχρι το 2016.

Η Γερμανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργείου εξωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση.

Από την άλλη η Γαλλία πιέζει για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις παράνοες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάπου στην μέση βρίσκεται ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,ο οποίος είπε ότι η λίστα δεν είναι έτοιμη αλλά ούτε είναι και στην άκρη.

Πηγή: economico.gr