Ελλάδα αγορές

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της δίνουν οι διεθνείς αγορές με την προσφορά περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που κυκλοφόρησε στην αγορά, με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο 2026.

Η χώρα μας θα αντλήσει μέσω του νέου πενταετούς ομολόγου τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 0,2%. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια –Φεβρουάριος 2019- η χώρα μας είχε εκδώσει πενταετές ομόλογο και είχε αντλήσει από τις διεθνείς αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,45%.

Ταυτόχρονα, χθες πραγματοποιήθηκε και δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, με νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης, -0,4%.

“Σε ασφαλές ύψος τα ταμειακά διαθέσιμα”

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:… «Παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος».

Στόχος η επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr στόχος της κυβέρνησης είναι τα ελληνικά ομόλογα να «πιάσουν» επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Εφόσον αυτός ο στόχος επιτευχθεί τότε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές προς το θετικότερο για το κόστος δανεισμού της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αλλά οι διεθνείς οργανισμοί στις αναλύσεις τους συμμερίζονται την αισιοδοξία για σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού το 2021 καθώς και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο πενταετές ομόλογο ήταν εξαιρετικά υψηλό με την προσφορά να ξεπερνά τα 20  δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται τελικά στο 0,2%.

Σύμφωνα με το αρχικό guidance, η απόδοση ήταν Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%Ωστόσο η πληθώρα προσφορών οδήγησε τελικά σε σημαντική αποκλιμάκωση του επιτοκίου και σε κλείσιμο του βιβλίου με απόδοση 0,2%

Η έκδοση είχε ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Έχουν αντληθεί 6 δις από τις αρχές του χρόνου

Πρόκειται για την τρίτη έξοδο έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το 2021, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς.

Η νέα έκδοση του 5ετούς ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s σε «ΒΒ».

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr