Οι δημοσκοπήσεις 8 εταιρειών δίνουν

Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει άνετο προβάδισμα, το οποίο στην απλή πρόθεση ψήφου κινείται κατά μέσον όρο κοντά στις 6,5 μονάδες.

Υπό αυτή τη συνθήκη, μάλιστα, και με δεδομένο ότι από την ανάλυση της συμπεριφοράς όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι προκύπτει ότι οι προτιμήσεις τους είναι αντίστοιχες με όσους εκφράζουν σαφή πρόθεση, το «γαλάζιο» προβάδισμα είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να υπερβεί ακόμη και τη διαφορά που κατεγράφη στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και ήταν 8,35%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση 8 δημοσκοπήσεων της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (ρεπορτάζ Γρηγόρης Τζιοβάρας) από τον μέσο όρο των ερευνών που διενήργησαν τον τελευταίο μήνα οκτώ διαφορετικές εταιρείες μετρήσεων όλων των… αποχρώσεων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24,4%, το ΠΑΣΟΚ με 10,4%, το ΚΚΕ με 5,3%, ενώ την πεντάδα των κομμάτων που παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση συμπληρώνει η Ελληνική Λύση με 3,7%.
pinakas_dimoskopisewn_in
Στον πίνακα εμφανίζονται τα ευρήματα οκτώ διαφορετικών δημοσκοπήσεων, όλων των αποχρώσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα. Τα ποσοστά των κομμάτων (πρώτη στήλη), οι έδρες με το σύστημα της απλής αναλογικής (δεύτερη στήλη) και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (τρίτη στήλη) υπολογίστηκαν με αναγωγή επί του τελικού αποτελέσματος και αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (άκυρα, λευκά και αναποφάσιστοι).

15,4% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Κάτω από το όριο του 3% φαίνεται να κινείται το ΜέΡΑ 25, που κατά μέσον όρο συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,8%, όπως και ο σχηματισμός Ελληνες για την Πατρίδα του έγκλειστου στις φυλακές πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη που συγκεντρώνει 2,6%, αλλά η συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία θα κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση κομμάτων που σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Τα υπόλοιπα κόμματα προσεγγίζουν συνολικά το 4,5%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος», στην οποία αθροίζονται τα άκυρα, τα λευκά και όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, φτάνει στο 15,4%.

Η αναγωγή των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων σε τελικά ποσοστά

Με αναγωγή, ωστόσο, των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων σε τελικά ποσοστά, προκύπτει ότι:

  • Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη κάλπη μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του 34,7% (που υπολογίζεται από τα στοιχεία της Rass) και του 38,1% (που δίνουν τα ευρήματα της GPO).
  • Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει ποσοστό μεταξύ 27,6% (Metron Analysis) και 30,8% (ProRata),
  • Το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ανάμεσα στο 10,7% (ProRata) και στο 15,7% (Rass),
  • Το ΚΚΕ μεταξύ 5,3% (ProRata) και 7,3% (GPO)
  • Η Ελληνική Λύση μεταξύ 3,7% (Rass) και 5,2% (MRB).
  • Το ΜέΡΑ 25 υπερβαίνει το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε έξι από τις οκτώ μετρήσεις (το αφήνουν έξω η Pulse και η GPO), ενώ το «κόμμα Κασιδιάρη» βρίσκεται πάνω από το 3% -πάντα με τις αναγωγές στο σύνολο- σε τέσσερις από τις οκτώ δημοσκοπήσεις (Marc, Rass, Metron Analysis και Alco).

Ο πήχης της αυτοδυναμίας

Από την επεξεργασία των ευρημάτων που έκανε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» ειδικός εκλογικός αναλυτής, ο οποίος υπολόγισε τη δύναμη των κομμάτων με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον, στην πρώτη κάλπη δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη σύμπραξη του πρώτου κόμματος, καθώς σε καμία περίπτωση το άθροισμα των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ 25 δεν περνά τον πήχη των 151 βουλευτών που χρειάζεται για να λάβει η λεγόμενη «κυβέρνηση των ηττημένων» ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, αλλά, όπως είναι γνωστό, ο Περισσός έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του σε κάθε τέτοια προοπτική.

Δεύτερον, στην επαναληπτική κάλπη ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική. Με τον καινούριο εκλογικό νόμο, στον οποίο προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25%, κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία αποτελεί το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Υπό αυτό το πρίσμα τα πράγματα δυσκολεύουν κάθε φορά που κάποιο κόμμα περνάει το κατώφλι του 3%. Υπολογίζεται έτσι ότι σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής, για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει σε επίπεδα άνω του 38% και με το θεωρητικό ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής ξεφεύγει προς το 39% με 40%.

Τρίτον, «κλειδί» υπό τις παρούσες συνθήκες για την επίτευξη της αυτοδυναμίας αποτελεί η είσοδος ή μη στην επόμενη Βουλή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο κινείται στο όριο του 3%. Αν και με τις αναγωγές από τα ευρήματα των περισσότερων δημοσκοπήσεων προκύπτει τάση υπέρβασης του ορίου για την εκλογή βουλευτών, είναι, σύμφωνα με αναλυτές, δύσκολο να προδικάσει κάποιος από τώρα το ακριβές αποτέλεσμα, καθώς, αφενός τα εξεταζόμενα στοιχεία αφορούν μετρήσεις για την πρώτη κάλπη και, αφετέρου, θεωρείται βέβαιο ότι όλα τα μικρότερα κόμματα θα υποστούν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των διλημμάτων για τη διακυβέρνηση που θα τεθούν πλέον εντονότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr