Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν «εκρήξεις» στην κούρσα ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ

Οι δημοσκοπήσεις βάζουν «φωτιά» στην μάχη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποιεί ότι όποιος θέλει την «καταστροφή» του ΠΑΣΟΚ μιλά για “προοδευτικές” και άλλες “συγκυβερνήσεις”, και ο Γιώργος Παπανδρέου καταγγέλλει εμπλοκή «εξωθεσμικών κέντρων» και «παραγόντων της δεξιάς» στην εσωκομματική διαδικασία του κόμματος, φανερώνοντας τον εκνευρισμό του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Οι μετρήσεις εμφανίζουν μια εκλογική διαδικασία ανοιχτή για τρείς (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου) και όχι για “περίπατο” όπως ενδεχομένως εκτιμούσε.

Είναι προφανές πως όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, το εσωκομματικό σκηνικό θα γίνεται όλο και πιο θερμό και η σύγκρουση μεταξύ των υποψηφίων θα αποκτά σκληρά πολωτικά – έως και τοξικά – χαρακτηριστικά.

H παρέμβαση Αλιβιζάτου

Τα τελευταία 24ωρα η παρέμβαση που έκανε αίσθηση ήταν εκείνη του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου που, με άρθρο του στην «Καθημερινή», χαρακτήρισε «ιδιοτελή υποψηφιότητα» και «αρνητική εξέλιξη» την κάθοδο Παπανδρέου στην μάχη ηγεσίας. Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επιχειρούσαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας πως η παρέμβαση αυτή περισσότερο καλό, παρά κακό κάνει στον Γιώργο Παπανδρέου, προσθέτοντας πως η στοχοποίηση τον είχε βοηθήσει και το παρελθόν, ήτοι το 2007.

Αλλοι κύκλοι, επίσης πρσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, διακινούσαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία από συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές πλευρές προωθείται συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ .

“Εξωθεσμικές παρεμβάσεις” καταγγέλλει ο Γ. Παπανδρέου

Και λίγες ώρες αργότερα, το Γραφείο του Γιωργου Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει παρεμβάσεις από εξωθεσμικά κέντρα αλλά και από “παράγοντες της δεξιάς” , μια ρητορική γνωστή από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι βέβαιο ότι συγκινεί πολλούς σήμερα.

“Την τελευταία περίοδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα παρεμβάσεων στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο από εξωθεσμικά και άλλα κέντρα, αλλά και από παράγοντες της δεξιάς

Με τις παρεμβάσεις αυτές, που ποικίλουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνονται, είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της Παράταξης μας και ιδιαιτέρως εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της Παράταξής μας συνολικά…»

«…Τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής», προστίθεται, «θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της Παράταξης μας και όχι οποιοσδήποτε άλλος».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πίσω απ’ όλα αυτά, η ανησυχία που εκφράζουν στελέχη της πλευράς Παπανδρέου είναι το ενδεχόμενο «κατευθυνόμενης» προσέλευσης στις κάλπες ψηφοφόρων από άλλα κόμματα και ιδιαίτερα από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αλήθεια όμως, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα τουλάχιστον, είναι πως όσο διευρύνεται το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων, τόσο «χάνει» ο Γιώργος Παπανδρέου και τόσο ενισχύονται ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

  • Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε ακριβώς ότι όσο μεγαλώνει η πίτα της συμμετοχής από ψηφοφόρους πέρα από το ΚΙΝΑΛ, θα κερδίζουν οι Λοβέρδος-Ανδρουλάκης, ενώ στο στενό πυρήνα του ΚΙΝΑΛ κυριαρχεί ο Γ. Παπανδρέου.

Το οργανωτικό στοίχημα

Ως εκ τούτων, σημαντικό ρόλο, θα παίξει και ή οργανωτική ικανότητα του κάθε υποψήφιου.

  • Ο Γ. Παπανδρέου διαθέτει ικανή ομάδα σε όλη τη επικράτεια από πρώην βουλευτές και κομματικούς του ΠΑΣΟΚ.
  • Πρόσφατα υπήρξαν καλές «μεταγραφές» στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Εκτός από τον Πάρι Κουκουλόπουλο, έχει μπει στο κύκλο υποστηρικτών του και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ εκεί βρίσκεται και ο Κώστας Σκανδαλίδης.
  • Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος οργανωτικά θα δώσει τη μάχη με 85 πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ – μία δύναμη που δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Τι θα γίνει με το debate

Οι εκπρόσωποι των 5 υποψήφιων, πλην Παπανδρέου, του ΚΙΝΑΛ συμφώνησαν στη τηλεδιάσκεψη που είχαν με την ηγεσία της ΕΡΤ, σε ένα debate  στις 29 Νοεμβρίου, στις 22:00, και άλλο ένα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.
Το debate θα γίνει στα πρότυπα του 2017, ενώ στην τηλεδιάσκεψη δεν μετείχε εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου.
Σήμερα θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη ώστε να οριστικοποιηθούν οι θεματικές ενότητες και ποιοι δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν, ενώ εκτός από την ΕΡΤ, έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουν τους υποψηφίους για ένα debate και ιδιωτικά κανάλια (MEGA-ACTION24).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr