Πως ο Μπάιντεν κέρδισε τις Πολιτείες

Αν κάποιος δει τα συνολικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μπορεί να υποθέσει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, είχε εύκολο έργο, καθώς νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά 7 εκατομμυρίων ψήφων και 74 εκλεκτόρων.

Μάλιστα, καθώς οι μέρες περνούν και η νομική ομάδα του Τραμπ πέφτει σε τοίχο στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει δικαστικά το αποτέλεσμα και να αποδείξει τους ισχυρισμούς περί απάτης και νοθείας, τόσο πιο εντυπωσιακή και άνετη φαντάζει η νίκη του Μπάιντεν.

Κι όμως, όπως αποδεικνύει και το γράφημα του NPR, ο Δημοκρατικός υποψήφιος κατάφερε να εκλεγεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ με ελάχιστη διαφορά ψήφων από τον αντίπαλό του. Όχι βέβαια σε επίπεδο επικράτειας, αλλά στις Πολιτείες-«κλειδιά» που του έδωσαν την απόλυτη κυριαρχία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Για παράδειγμα, ο Μπάιντεν «πήρε» την Αριζόνα για μόλις 10.500 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, ενώ και στις έξι Πολιτείες που κατάφερε να υπερισχύσει του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, οι διαφορές ήταν πραγματικά οριακές και η νίκη κρίθηκε κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού.

Σημειώνεται πάντως ότι το 2016 ήταν ο Τραμπ εκείνος που κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας σε αυτές τις Πολιτείες (Αριζόνα, Ουσκόνσιν, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσιλβάνια) ελάχιστα περισσότερες ψήφους από την Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: economico.gr