Η Commerzbank υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου, τόσο στο κλείσιμο του τρέχοντος έτους όσο και το επόμενο, στα πλαίσια των ανησυχιών που επικρατούν για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας και παρά τις νέες μειώσεις παραγωγής αργού που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειμμα προσφοράς.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα αναμένει πλέον ότι ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς των τιμών, το πετρέλαιο Brent, θα κλείσει το έτος στα 85 δολάρια το βαρέλι από τα 90 δολ. που περίμενε προηγουμένως και το αμερικανικό WTI στα 80 δολ. από τα 85 δολ.

Επιπλέον, υποβάθμισε κατά επίσης 5 δολάρια τις πρβλέψεις της και για το 2024, αναμένοντας πλέον 90 δολ. και 85 δολ. για το Brent και το WTI αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το Brent διαπραγματεύεται σήμερα στην περιοχή των 76-77 δολ. το βαρέλι, περίπου 10 δολάρια χαμηλότερα από το υψηλό του Απριλίου, ενώ έχει παραμείνει μεταξύ 71 και 79 δολαρίων εν μέσω διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων και των αδύναμων οικονομικών δεδομένων στην Κίνα.

Η αγορά, άλλωστε, δεν έδειξε να αντιδρά ιδιαίτερα στις νέες περικοπές παραγωγής που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο αυτή την εβδομάδα δύο κρίσιμες χώρες, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank στο σημείωμά τους, παρόλο που το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στους βασικούς αγοραστές, μεταξύ των οποίων η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη, θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση, η αγορά ενδέχεται να δει έλλειμμα προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Κάτι που οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και στο γεγονός ότι η ζήτηση στην περιοχή της Ασίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρή”, εξηγούν.

Ωστόσο, το κλίμα θα εξακολουθήσει να είναι “απαισιόδοξο” για κάποιο χρονικό διάστημα και μία βελτίωση θα απαιτούσε να μειώνονται τα αποθέματα πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιβεβαιωθεί το έλλειμμα προσφοράς, προσθέτουν.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας σημειώνουν ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις τιμές του αργού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr