Ελληνίδα δισεκατομμυριούχα

Σημαντικές ελληνικές παρουσίες έχει η λίστα με τους πλουσιότερους της Ελβετίας, την οποία δημοσίευσε τo οικονομικό περιοδικό Bilanz.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι δισεκατομμυριούχοι της Ελβετίας είδαν τις περιουσίες τους να ανακάμπτουν τον τελευταίο χρόνο.

Στην πρώτη θέση της λίστας

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η οικογένεια Safra, η οποία ελέγχει την ιδιωτική τράπεζα J. Safra Sarasin και είναι η πλουσιότερη από τις τραπεζικές δυναστείες της Ελβετίας.

Η οικογένεια, που έχει καταγωγή από τη Συρία και τη Βραζιλία, αλλά και διασύνδεση με την Ελλάδα, ελέγχει μεταξύ άλλων την εταιρεία της μπανάνας Chiquita, ενώ διαθέτει και σημαντικά ακίνητα, όπως ο γνωστός πύργος Gherkin του Λονδίνου. Σύμφωνα με το Bilanz, η περιουσία της οικογένειας ανέρχεται στα 23 δισ. ελβετικά φράγκα (22 δισ. ευρώ).

Από τη Συρία στην Ελλάδα

Όπως έχει γράψει το Bloomberg, έπειτα από τον θάνατο του «πατριάρχη» της δυναστείας, Joseph Safra, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο έλεγχος κάποιων εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας πέρασε στα χέρια της 68χρονης χήρας του και των τεσσάρων παιδιών της.

Πρόκειται για την Vicky Sarfaty, η οποία στα 17 της παντρεύτηκε τον άνδρα που θα γινόταν ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου. Η ίδια ζει στην Ελβετία, όμως διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, επομένως συγκαταλέγεται από το Forbes ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες δισεκατομμυριούχους.

Η τραπεζική δυναστεία των Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια έστησε την Safra Freres & Cie πίσω στα 1840, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα καραβάνια με τις καμήλες που έκαναν εμπόριο τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πρίγκιπες και Έλληνες τραπεζίτες

Με αρκετή απόσταση από την οικογένεια Safra, αλλά στη δεύτερη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους της Ελβετίας, βρίσκεται ο Hans-Adam II, πρίγκιπας του Λίχνενσταϊν, ο οποίος ελέγχει τον τραπεζικό όμιλο LGT. Το Bilanz υπολογίζει την περιουσία της οικογένειας στα 10 δισ. φράγκα.

Ακολουθεί ο Prakash Hinduja, ένας Ινδός μεγιστάνας με περιουσία 6 δισ. φράγκων.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται ο ιδρυτής της BZ Bank και ιδιοκτήτης της Helvetic Airlines, Martin Ebner, με περιουσία 3,5 δισ. φράγκων (3,35 δισ. ευρώ).

Περίπου στα ίδια επίπεδα υπολογίζεται η περιουσία της οικογένειας Λάτση, η οποία ελέγχει την EFG International, με έδρα τη Ζυρίχη.

Πιο χαμηλά στη λίστα βρίσκονται τραπεζικές δυναστείες όπως οι Ariane de Rothschild (Edmond de Rothschild), dePicciotto (Union Bancaire Privée) και Vontobel και de la Cour (Vontobel).

Οι 300 πλουσιότεροι Ελβετοί έχουν συνολική περιουσία 821,8 δισ. φράγκων (787 δισ. ευρώ), δηλαδή 16% μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr