Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική στη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς τα νέα κρούσματα μειώθηκαν και πάλι την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι σχετικά χαμηλές, διαπιστώνει η HSBC.

Παρότι τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα εδώ και καιρό, οι αριθμοί τόσο για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ όσο και για τους θανάτους από κοροναϊό παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η μοναδική χώρα που έφτιαξε “ανοσία της αγέλης”

«Φαίνεται ότι τα ισχυρά εμβολιαστικά προγράμματα έως τον Ιούνιο έχουν βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει τα χειρότερα», τονίζουν. Βέβαια, η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολίων έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά έκτοτε, όπως δείχνουν τα στοιχεία της HSBC.

Και αυτό, παρότι η Ισπανία είναι η μοναδική από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχει πιάσει το όριο του 70% για την ανοσία της αγέλης, μέχρι στιγμής.

Από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα 

Τα στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

«Με δεδομένο ότι η αύξηση των κρουσμάτων από τον Ιούλιο οφειλόταν περισσότερο στους ανεμβολίαστους κάτω των 14 ετών, ο πιο ευάλωτος πληθυσμός των ηλικιωμένων φαίνεται να απολαμβάνει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο προστασίας, όπως δείχνουν και τα πολύ χαμηλότερα νούμερα των κρουσμάτων σε αυτούς», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Την τελευταία εβδομάδα, πάντως, τα κρούσματα του κοροναϊού μειώθηκαν σε όλες τις χώρες που παρακολουθεί η HSBC, πλην της Βρετανίας.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, έστω και εάν τα κρούσματα παραμένουν αρκετά υψηλά, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι καταναλωτές επιστρέφουν στην κανονικότητα

Με τα περιοριστικά μέτρα που είχαν απομείνει να αίρονται σταδιακά στην Ευρώπη (και ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες), η HSBC εκτιμά ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για την επιστροφή στην κανονικότητα το φθινόπωρο.

Αυτό αντανακλάται ήδη στα αρκετά αισιόδοξα στοιχεία των ερευνών εμπιστοσύνης καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, τα οποία άλλωστε επηρεάζονται και από την ισχυρή ανάκαμψη των αγορών εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr