Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για το χειρότερο

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, εν μέσω κλιμάκωσης των κυρώσεων της Δύσης. Πολλές, με σημαντική έκθεση στη ρωσική αγορά, εκτιμούν ότι η επόμενη ημέρα των κυρώσεων θα επιφέρει ζημιές για τους μετόχους τους αλλά και τους επενδυτές.

Η Societe Generale, η οποία κερδίζει σχεδόν το 3% των κερδών της στη Ρωσία, είναι μία από τις τράπεζες που υφίστανται πιέσεις καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται. Η Societe Generale προειδοποίησε την Πέμπτη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαγορεύσει στην τράπεζα να λειτουργεί στη ρωσία, σε μία από τις πιο δραμαστικές προειδοποιήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα επιχείρηση του Δυτικού Κόσμου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η γαλλική τράπεζα, της οποίας η έκθεση στη Ρωσία αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια, είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ των ξένων τραπεζών – δανειστών της χώρας. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η τράπεζα εργάζεται για τη μείωση των κινδύνων στη Ρωσία. «Ο όμιλος έχει περισσότερο από αρκετό απόθεμα ασφαλείας για να απορροφήσει τις συνέπειες ενός πιθανού ακραίου σεναρίου, στο οποίο ο όμιλος θα αφαιρεθεί από δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των τραπεζικών του περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία», ανέφερε η Societe Generale.

Χτυπήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ανάλογα, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, εν μέσω κλιμάκωσης των κυρώσεων της Δύσης. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo, εν τω μεταξύ, προχωρά στην  στρατηγική αναθεώρηση της παρουσίας της στη Ρωσία.

Η Citigroup έχει επίσης προειδοποιήσει για απώλειες.Η Citigroup Inc (C.N) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ρωσικές δραστηριότητές της δήλωσαν στελέχη της τράπεζας.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χτυπηθεί τις τελευταίες ημέρες εν μέσω ανησυχιών για πιθανές απομειώσεις κερδών, χαμηλότερα έσοδα, ασθενέστερες οικονομίες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα την Πέμπτη.

Κλείνουν οι Ρωσικές τράπεζες στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται επίσης για ένα πιθανό κλείσιμο του ευρωπαϊκού σκέλους της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της VTB Bank, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην τράπεζα, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν να κλείσουν τη VTB στην Ευρώπη, θα σήμαινε τη δεύτερη κατάρετση μιας μεγάλης ρωσικής τράπεζας, καθώς οι κυρώσεις πιέζουν τους δανειστές της χώρας.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι κλείνει τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Η γερμανική τράπεζα Helaba δήλωσε την Πέμπτη ότι θα απέχει από την πραγματοποίηση συγκεκριμένης πρόβλεψης κερδών για το έτος, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κατάσταση στη Ρωσία.

Πολλοί επενδυτές τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να πουλήσουν τις ρωσικές επενδύσεις τους σε μετοχές και ομόλογα. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του Ασφαλιστικού Ταμείου της Νορβηγίας, ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, του μεγαλύτερου τέτοιου αποθέματος στον κόσμο, έχουν καταστεί άχρηστα και η πώλησή τους σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης θα πάρει χρόνο, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου.

«Σκουπίδια» η αξιολόγηση της Ρωσικής οικονομίας

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν τη Ρωσία κατά έξι βαθμίδες στην κατάσταση «σκουπίδια», λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις θέτουν σε αμφιβολία την ικανότητά της να εξυπηρετεί το χρέος της και θα αποδυναμώσει την οικονομία της. Διαβάστε περισσότερα

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου δήλωσε ότι η εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε μόνο μικρό αντίκτυπο στις δραστηριότητές του, καθώς ανέστειλε περισσότερες ρωσικές εισαγωγές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LSEG, Ντέιβιντ Σουίμερ, δήλωσε ότι το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές 28 ρωσικών εταιρειών την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών κολοσσών Rosneft και Gazprom καθώς και του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας Sberbank.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr