Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το είδος και την ένταση των κυρώσεων στο Ιράν

Το θέμα των πιθανών κυρώσεων θα συζητηθεί σήμερα, για δεύτερη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ “η δουλειά θα συνεχιστεί” και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην προγραμματισμένη συνάντησή τους, την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, χθες συζητήθηκε η πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Όλοι καταδίκασαν την ιρανική επίθεση και επέδειξαν “ενότητα και ως προς τη δέσμευσή της ΕΕ έναντι της ασφάλειας του Ισραήλ». Παράλληλα  προσέθεσε ότι υπήρξε ενότητα και ως προς την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς «καλέσαμε όλους τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Όχι στην περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

«Βασικός στόχος της Ε.Ε είναι η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτό θα κινητοποιήσουμε όλες τις διπλωματικές μας προσπάθειες, συμπλήρωσε λέγοντας ότι «κανείς δεν θέλει πλήρη πόλεμο».

Υπάρχει μια αυξημένη πλειοψηφία, που επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων σε ό,τι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Ιράν, όπως εξήγησε ο Μπορέλ, καθώς ήδη υπάρχουν κυρώσεις μη εξαγωγής τους προς τη Ρωσία.

Κάποια κράτη μέλη, επίσης, ζήτησαν να υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος κυρώσεων σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εξαγωγής υλικών από την Ε.Ε για την κατασκευή και παραγωγή drones, αλλά όπως διευκρίνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατικής οργάνωσης» για τους Φρουρούς της Επανάστασης, μέτρο που επιδιώκουν αρκετά κράτη μέλη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι αυτό είναι τεχνικά δύσκολο καθώς μια εθνική αρχή κάποιου κράτους μέλους θα πρέπει να συνδέσει την συγκεκριμένη οργάνωση με κάποια συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια. «Και αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον τώρα» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ,

Πάντως το θέμα αυτό φαίνεται να διχάζει την Ε.Ε. Αρκετά κράτη μέλη θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο ενδεχομένως να προκαλέσει μεγαλύτερη αντίδραση στην Τεχεράνη από την επέκταση των κυρώσεων για το πρόγραμμα πυραύλων και drones.

Αλλωστε, η Ε.Ε θέλει να αποφύγει να κλιμακωθεί περαιτέρω η εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ανησυχεί για την κρίση και στον Λίβανο. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ξεχωριστά την τρέχουσα σοβαρή κρίση στη χώρα αυτή.

Ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου η βία των εποίκων, ο εκφοβισμός και η καταστροφή σπιτιών και περιουσιών συνέχισαν να αυξάνονται απότομα τις τελευταίες ημέρες μετά τη δολοφονία στις 12 Απριλίου ενός ισραηλινού εφήβου. Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων δολοφονιών τεσσάρων Παλαιστινίων».

«Καλούμε το Ισραήλ να εντείνει τις προσπάθειες για την πρόληψη της επαναλαμβανόμενης βίας των εποίκων κατά των Παλαιστινίων και να διασφαλίσει ότι οι δράστες εγκλημάτων θα λογοδοτήσουν. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη. Στην παρούσα κατάσταση, όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στην πρόληψη περαιτέρω εντάσεων και στην αποκλιμάκωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr