Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατακόρυφα τον περασμένο μήνα, με νέα αρνητικά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 πριν από τρία χρόνια, καθώς η προβληματική παγκόσμια οικονομία ασκεί αυξανόμενη πίεση στο Πεκίνο.

Η πορεία ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία επιβραδύνθηκε (με εξαίρεση μία σύντομη άνοδο κατά  το πρώτο τρίμηνο) με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τώρα τις προβλέψεις τους για την οικονομία της για το υπόλοιπο του έτους.

Οι εξαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποχώρησαν κατά 12,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Τελωνείων της Κίνας την Πέμπτη, μετά από μία πτώση 7,5% τον Μάιο. Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 6,8% και συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα υπήρξε μία περαιτέρω πτώση κατά 4,5%.

Ο Zichun Huang, κινέζος οικονομολόγος στην Capital Economics δήλωσε ότι η παγκόσμια ύφεση της ζήτησης αγαθών θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις εξαγωγές, με μία περαιτέρω μείωση των εξαγωγών να διαφαίνεται ως πιθανή, πριν το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι τα χειρότερα μάλλον έχουν ήδη περάσει.

  • Ο Lv Daliang, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, απέδωσε την κακή απόδοση των εξαγωγών σε «αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία έχει επιβραδύνει το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις κι έχει αυξήσει τη μονομερή δράση, τον προστατευτισμό και τη γεωπολιτική προοπτική», όπως σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κορυφαίο προορισμό για τα κινεζικά προϊόντα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις για τα τεχνολογικά πρϊόντα αλλά κι άλλα ζητήματα αυξάνονται. Από την άλλη, οι εξαγωγές στη Ρωσία έχουν αυξηθεί απότομα.

Με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας και τον προβληματικό τομέα ακινήτων  περίπου το ένα τρίτο, οι προοπτικές της Κίνας για γρήγορη ανάκαμψη έχουν μειωθεί μετά τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID και που έπληξαν την οικονομία το 2022.

Εκτιμήσεις του Reuters αναφέρουν ότι η οικονομία της Κίνας πιθανότατα αναπτύχθηκε κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν τα lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις περιόρισαν την παραγωγή, ενώ η ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος προβλεπόταν στο 5,5%.

Η Κινεζική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα.Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν μέτριο (για τα δεδομένα της χώρας) στόχο αύξησης του ΑΕΠ, της τάξης του 5% για φέτος, αφού έχασε κατά πολύ τον στόχο του περασμένου έτους. Ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit, σημειώνει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της κυβέρνησης, η  οποία θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα χρήματα, για να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερες δαπάνες.

Οι αριθμοί πάσχουν – Πίεση για νέα κίνητρα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Μάρτιο, έχει υποσχεθεί να λάβει πολιτικά μέτρα για να τονώσει τη ζήτηση και τις αγορές, ωστόσο λίγα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, αλλά οι αναλυτές υποστήριξαν ότι η περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος αναμένεται να περιοριστεί, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ τον επόμενο μήνα και σε αναμενόμενες αποφάσεις για την τόνωση της Κινεζικής οικονομίας.

«Το μεγάλο ερώτημα τους επόμενους μήνες είναι εάν η εγχώρια ζήτηση μπορεί να ανακάμψει χωρίς να προσφερθούν πολλά κίνητρα», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management. Και επεσήμανε:

  • Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή έπεσαν στο χείλος του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία επτά χρόνια.
  • Οι κινεζικές εισαγωγές ημιαγωγών μειώθηκαν κατά 13,6% τον Ιούνιο, λιγότερο από το 15,3% του Μαΐου, ωστόσο το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί συγκρατημένη πρόθεση εκ μέρους των Κινέζων κατασκευαστών για εξαγωγή εξαρτημάτων σε τελικά προϊόντα.
  • Η ζήτηση για πρώτες ύλες υπήρξε επίσης χλιαρή, με τις εισαγωγές χαλκού να μειώνονται κατά 16,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr