Κίνα Ταϊβάν

Την τελευταία φορά που η κρίση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, έφτασε σε αντίστοιχο επίπεδο με την σημερινή ήταν την περίοδο 1995-1996, που συχνά αποκαλείται ως η ”Τρίτη Κρίση στο Στενό της Ταϊβάν” ή αλλιώς η ”Τρίτη Κρίση στο Στενό της Φορμόζα”.

Φόβοι περαιτέρω κλιμάκωσης 

Τώρα όμως πολλοί φοβούνται πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί πολύ περισσότερο.

Τότε, όπως και τώρα, το Πεκίνο διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα με στόχο τον εκφοβισμό και την άσκηση πίεσης στο καθεστώς του νησιωτικού κράτους.

Σε πρώτη φάση το 1995, πύραυλοι εκτοξεύτηκαν με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της Ταϊβάν υπό τον Πρόεδρο, Λι Τενγκ-χούι που με μια σειρά κινήσεων, όπως έκρινε το Πεκίνο, απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από την πολιτική της ”Μια Κίνας”.

Ακολούθησε μια δεύτερη εκτόξευση πυραύλων στις αρχές του 1996 που εκτιμάται πως είχαν ως απώτερο στόχο τον εκφοβισμό του εκλογικού σώματος της Ταϊβάν ενόψει των προεδρικών εκλογών που διεξάγονταν την ίδια χρονιά.

Οι ομοιότητες με την κρίση του 95-96

Αναλυτές, επισημαίνουν μια σειρά ομοιοτήτων της κρίσης της περιόδου 1995-1996 με την σημερινή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η Κίνα προσπαθεί να εκφοβίσει την Ταϊβάν με την εκτόξευση πυραύλων στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων.

Ήδη, η Κίνα εκτόξευσε άλλωστε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό βαλλιστικών πυραύλων Dongfeng στα ύδατα γύρω από τις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές ακτές της νήσου η οποία είναι περικυκλωμένη με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Πεκίνου να έχουν δεσμεύσει έξι θαλάσσιες περιοχές σε απόσταση ακόμη και μόλις 20χλμ από τις ακτές της Ταϊβάν.

Τότε βέβαια οι ΗΠΑ είχαν απαντήσει με τη μεγαλύτερη επίδειξη αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Ασία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ γεγονός που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην υποχώρηση των κινεζικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr