Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το ύψος του χρέους των ΗΠΑ. Τι δηλώνουν μέχρι στιγμής 6 κορυφαίες φωνές σχετικά με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο του ανώτατου ορίου χρέους στο Business Insider.
- Οι φόβοι για χρεοκοπία των ΗΠΑ κλιμακώνονται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης.
- Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε για ανησυχητικές συνέπειες εάν το Κογκρέσο δεν λάβει σύντομα απόφαση.
Συμφωνα με την Zahra Tayeb και το BUISSINESS INSIDE, η ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία, καθώς συνεχίζεται το πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.
Οι νομοθέτες δεν μπόρεσαν να σπάσουν το αδιέξοδο, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ξεμείνει ,θεωρητικά, από χρήματα μέχρι την 1η Ιουνίου, εάν το ανώτατο όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αρθεί μέχρι τότε. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν μια αύξηση εάν επιβληθούν περικοπές δαπανών, ενώ ο Λευκός Οίκος επιμένει να μην υπάρξουν τέτοιοι όροι.
Η συζήτηση έχει συγκεντρώσει μια σειρά διορατικών σχολίων από κορυφαίες φωνές, με ορισμένους να προειδοποιούν για έναν αυξανόμενο κίνδυνο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτύχουν να αποπληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν – με ολέθριες οικονομικές συνέπειες.
Δείτε τι έχουν πει έξι εξέχουσες προσωπικότητες σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολιτική αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του χρέους.
Elon Musk, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας χρήστης του Twitter, ο Whole Mars Catalog, έγραψε ότι «η αθέτηση του εθνικού χρέους είναι κακή ιδέα» σε ένα πρόσφατο tweet. Ο Musk – ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, της SpaceX και του Twitter – απάντησε με αυτή την ανησυχητική φράση: «Όλο και πιο πιθανό».
Paul Krugman, οικονομολόγος Νόμπελ
«Η πιθανότητα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σύντομα δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις κανονικές δραστηριότητές της έχει γίνει πολύ πραγματική», προειδοποίησε ο Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο γνώμης για τους New York Times.
«Αν συμβεί, θα είναι επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο του χρέους για να εκβιάσουν πολιτικές παραχωρήσεις που δεν θα είχαν καμία πιθανότητα να θεσπίσουν μέσω της κανονικής νομοθετικής διαδικασίας», είπε.
«Θα μπορούσατε να ρωτήσετε πώς υποτίθεται ότι θα επιβάλουμε ένα ανώτατο όριο χρέους εάν η κυβέρνηση μπορεί να «παίξει» με τον ορισμό του χρέους. Αλλά η απάντηση, φυσικά, είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε ανώτατο όριο χρέους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία και τις δαπάνες και να εξετάσει τις δημοσιονομικές συνέπειες, χωρίς να δημιουργήσει ένα πρόσθετο σημείο ασφυξίας το οποίο «ακραίοι» μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως όπλο», πρόσθεσε.
Warren Buffett, Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway
«Δεν πρόκειται να συμπεριφερθούν έτσι οι ΗΠΑ, όπως δεν πρόκειται να αφήσουν το ανώτατο όριο χρέους να προκαλέσει αναταραχή στον κόσμο», δήλωσε ο Μπάφετ σχετικά με την ιδέα της κυβέρνησης να αφήσει τους καταθέτες να χάσουν χρήματα σε μια τραπεζική χρεοκοπία ή να αρνηθεί να επιτρέψει περισσότερο κρατικό δανεισμό, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας του.
Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan
Μια χρεοκοπία «είναι δυνητικά καταστροφική», δήλωσε ο Dimon στην τηλεόραση του Bloomberg σε συνέντευξή του στο συνέδριο Global Markets της τράπεζας της Wall Street στο Παρίσι.
Είπε ότι δεν αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν μια χρεοκοπία, αλλά η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας πλησιάζει σύντομα.
«Όσο πλησιάζετε σε αυτό, θα υπάρχει πανικός… Οι αγορές θα γίνουν ασταθείς, ίσως το χρηματιστήριο να πέσει, οι αγορές του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε ο Dimon.
Janet Yellen, Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
«Θα διακινδύνευε (μια επικείμενη χρεοκοπία) επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», δήλωσε η Γέλεν εάν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν.
«Εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα μειώνονταν. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα δουν τις πιστωτικές αγορές να επιδεινώνονται και εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες που λαμβάνουν κρατικές πληρωμές πιθανότατα θα μείνουν χωρίς τους πόρους που τους υποσχέθηκαν», πρόσθεσε.
«Σχεδόν σίγουρα θα δημιουργούσε παγκόσμια αβεβαιότητα σχετικά με την αξία του δολαρίου και των αμερικανικών θεσμών και ηγεσίας, οδηγώντας σε αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων που τιμολογούνται σε δολάρια», συνέχισε.
David Rosenberg, πρόεδρος της Rosenberg Research
«Έχουμε μια πιθανή χρεοκοπία στα χέρια μας και μια τραπεζική κρίση που εξαπλώνεται, η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια αύριο. Επικεντρωμένη σε ένα ποσοστό πληθωρισμού που είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο τώρα από ό, τι ήταν τον Ιούλιο του 2008. Αυτοί οι τύποι κωφεύουν», έγραψε πρόσφατα στο Twitter.


Πηγή: economico.gr