Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης, τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στάλθηκαν από τη Ρωσία στην Ελβετία, εκ των οποίων σχεδόν όλοι είχαν τη σήμανση προς διύλιση.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη αποστολή ρωσικού χρυσού στην Ελβετία από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι Ελβετοί δεν δίνουν στοιχεία για τη διακίνηση ρωσικού χρυσού

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού δεν υπόκεινται ακόμα σε κυρώσεις από την Ευρώπη (ΣΣ:το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Κυριακή στου G7). Ωστόσο η ελβετική βιομηχανία του πολύτιμου μετάλλου είχε δηλώσει ότι θα αποφύγει τις εισαγωγές καθώς δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ότι χρηματοδοτεί έμμεσα τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ελβετία είναι ένα από μεγαλύτερα στον κόσμο κέντρα επεξεργασίας και διαμετακόμισης χρυσού και η Ρωσία ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ράβδων.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Ασφάλειας (BAZG) ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να δηλώσει για νομικούς λόγους ποιος εισήγαγε τον χρυσό ρωσικής προέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: economico.gr