Την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αναλύει το Reuters, σε δημοσίευμα με τίτλο «η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται έπειτα από μια δεκαετία πόνου».
Μάλιστα, από την ανάλυση του Reuters προκύπτει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, εάν το κλίμα ήταν ευνοϊκό και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. «Η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα των γιγάντων της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, υποστηρίζει πως «οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος».

Από τη δίνη της κρίσης χρέους… στην ανάκαμψη

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Reuters, πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που χαρακτηρίστηκε από χρόνια λιτότητας και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα ολοκληρωθεί τελικά η ανάκαμψή της.
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος πριν από την κρίση το 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8% της ευρωζώνης.

Ορόσημο, η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα τελευταίο σημάδι ομαλότητας.
«Με τη συμμετοχή του κράτους να μειώνεται, αυτό είναι ορόσημο», δήλωσε η Wim-Hein Pals της Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη – τουλάχιστον στα χαρτιά. Αλλά τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα των γιγάντων της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.
Έπειτα από χρόνια αποκοπής από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.
Την ίδια ώρα, πολλοί Έλληνες που βίωσαν την κρίση λένε ότι βλέπουν ακόμη μικρή διαφορά, την ώρα που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ευρύτερα οφέλη από την ανάκαμψη θα χρειαστούν χρόνο. Για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η χώρα πρέπει να διαφοροποιηθεί πέρα από τους τυπικούς οικονομικούς παράγοντες του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών.

Οι ξένες επενδύσεις

Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που παλεύουν με ασθενή ανάπτυξη.
Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα -τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ- μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της. «Οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους.
Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του IOBE.

Ανάκαμψη των δημοσιονομικών

Δεκαετίες αχαλίνωτης φοροδιαφυγής και υπερβολικών δαπανών έπληξαν την Ελλάδα το 2009, όταν μπήκε σε ύφεση και η κυβέρνηση αποκάλυψε μια τεράστια τρύπα στα οικονομικά της που προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές.
Μέχρι το 2015, είχε υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης με την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξίας 280 δις. ευρώ. Σε αντάλλαγμα συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας που μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσαν χρόνια βίαιων διαδηλώσεων.
Από τότε που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, έχει ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα και έχει στηριχθεί αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές ανάγκες της.
Το 2022, εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Η ηρεμία αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Η ανισότητα παραμένει

Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ισπανία και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, είπε ο κ. Βέττας από το ΙΟΒΕ, «όπως τα έργα υποδομής και η μεταποίηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr