Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία
European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun 28, 2018 / Σύνοδος Κορυφής των Ευρωαπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, 2018.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να διασφαλίσουν ότι το μπλοκ μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ως βιομηχανική δύναμη στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Αποφάσισαν έτσι να υποστηρίξουν την «πράσινη μετάβαση» και τη μεταρρύθμιση «της εσωτερικής αγοράς ενέργειας»

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ο οποίος προσφέρει πράσινες επιδοτήσεις ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Αμερικανικές επιχειρήσεις – έχουν εγείρει μεγάλη ανησυχία της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η αδύνατη θέση της Ευρώπης σε σχέση με τη δυναμική των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την ΕΕ,  30 χρόνια αφότου καθιέρωσε την ενιαία εσωτερική αγορά, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστική για τα αγαθά, αλλά υπολείπεται στις υπηρεσίες.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ενιαία αγορά. «Η εσωτερική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας», είπε, προσθέτοντας ότι βοήθησε να γίνει η Ολλανδία μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Ψηφιακή τεχνολογία και υπηρεσίες

Οι ηγέτες της ΕΕ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες από την Πέμπτη για μια διήμερη σύνοδο κορυφής, δήλωσαν ότι η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς είναι απαραίτητη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, της Ευρώπης, ενώ εξέτασαν τους τομείς που απαιτείται βελτίωση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για φιλόδοξη δράση με στόχο την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως στην ψηφιακή τεχνολογία και τις υπηρεσίες», αναφέρουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Στα συμπεράσματα ζητήθηκε επίσης πρόοδος σε τομείς για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά περιλαμβάνουν την απλούστευση των ρυθμίσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών για πράσινα ή ψηφιακά έργα.

Οι ηγέτες πίεσαν επίσης για την ολοκλήρωση της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με στόχο την καλύτερη πρόσβαση σε ιδιωτικές επενδύσεις, περισσότερες δαπάνες για έρευνα και καινοτομία και κινήσεις για την αύξηση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων σε ολόκληρη την οικονομία.

Ένα θέμα πιθανών διαφωνιών είναι ο βαθμός χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να επιτραπεί η διοχέτευση δημόσιων πόρων σε καθαρή τεχνολογία.

Οι τιμές ενέργειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει πως έκανε απολογισμό των «ενεργειών που έγιναν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, τη μείωση της ζήτησης αερίου, για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού και τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης (της Ευρώπης) από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας».

Αν και «η κατάσταση ως προς την ενέργεια έχει βελτιωθεί» στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εγγυηθούν την ετοιμότητα και την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης ενόψει των επόμενων περιόδων πλήρωσης της αποθήκευσης αερίου και θέρμανσης». Στο πλαίσιο αυτό, «παροτρύνει όλα τα μέρη να κάνουν πλήρη χρήση του μηχανισμού αγορών από κοινού μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της προμήθειας φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr