Πρίν από λίγο καιρό, το economico.gr είχε γράψει για τις ελλείψεις σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη που καταγράφονται στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Ελλείψεις βομβαρδιστικών

Σύμφωνα με τις επιταγές του Κογκρέσου, η USAF οφείλει να έχει στη διάθεσή της 76 βομβαρδιστικά τύπου Β-52Η, τα οποία, ωστόσο, έρχονται από πολύ παλιά και κάποια έχουν ήδη αποσυρθεί.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ο στόλος να παραμείνει εντός πλαισίου, οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει ένα πραγματικά δύσκολο έργο: να «αναστήσουν» Β-52 που είχαν… συνταξιοδοτηθεί.

Εκτός… συνταξιοδότησης

Το 2015 ένα αποσυρθέν βομβαρδιστικό, το «Ghost Rider» μπήκε σε διαδικασία ανακαίνισης και εντάχθηκε κανονικά στον στόλο των Β-52, που είναι και τα περισσότερα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ.

Και πριν από μερικές ημέρες, μετά από σχεδόν ένα χρόνο εργασιών, ένα δεύτερο Β-52Η, το «Wise Guy» ολοκλήρωσε την «ανάστασή» του και εντάχθηκε στην 5η Πτέρυγα Βομβαρδιστικών στη Βόρεια Ντακότα.

Πλήρης ανακαίνηση

Η… αναπαλαίωση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στην Οκλαχόμα, και οι μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί ήταν οι καλωδιώσεις και το σύστημα προσγείωσης του Β-52.

Μάλιστα, κάποια ανταλλακτικά χρειάστηκε να κατασκευαστούν από την αρχή, ενώ το αεροσκάφος πέρασε από πλήρη συντήρηση και ανανέωση, από την άτρακτο ως τους κινητήρες.

Πηγή: economico.gr