Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την αμυντική συνεργασία τους με την Κύπρο

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα «State Partnership» (ένα ειδικό στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που “υπηρετεί την ασφάλεια και την ειρήμη” σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Αρχές Ασφαλείας των κρατών με τα οποία συνεργάζεται).

Στην ουσία πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου με χώρες που δεν είναι ενταγμένες στο ΝΑΤΟ αλλά απολαμβάνουν της Αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, που τους εξασφαλίζει προφανή πλεονεκτήματα στο γεωπολιτικό περιβάλλον τους.

Η  απόφαση του Πενταγώνου προκάλεσε ικανοποίηση στη Λευκωσία καθώς όπως επισημαίνεται αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.

Στο κενό οι αξιώσεις Ερντογάν

Με την εξέλιξη αυτή πέφτουν στο κενό οι αξιώσεις Ερντογάν να ανατραπεί η απόφαση για στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο. Και αυτό, δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις που έκανε για την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την ανακοίνωση της Άγκυρας για την ενίσχυση των δυνάμεων του Αττίλα στα κατεχόμενα.

Την χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο προγραμμα State Partnership Program και τη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρέτισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας με την Κύπρο

Το ρόλο που διαδραματίζει ο λαός της Κύπρου για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε μήνυμα για την 62η επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει ο λαός της Κύπρου για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνει ότι το επόμενο έτος οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση της εμβάθυνσης της αυξανόμενης σχέσης μεταξύ των χωρών και των λαών μέσω οικονομικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και δεσμών ασφάλειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξή τους για μια συνολική διευθέτηση σε μια διαδικασία που θα καθοδηγείται από τους Κυπρίους και θα διευκολύνεται από τα Ηνωμένα ‘Εθνη, για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους», αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr