Ο μπάιντεςν θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Με μια ιστορική απόφαση – που αποτελεί μεγάλο βήμα για τις ΗΠΑ, δικαίωση των απανταχού Αρμενίων, κόλαφος  για την Τουρκία και χαστούκι γιατον  Ερντογάν –  ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε σχετική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναφέρεται:

«Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern έτσι ώστε τα φρικτά γεγονότα να μη χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε ξάγρυπνοι ενάντια στη διαβρωτική δύναμη του μίσους σε κάθε μορφή του».

O Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο πρόεδρος εκπλήρωσε έτσι την προεκλογική του δέσμευση, ενώ είχε ενημερώσει σχετικά με χθεσινό του τηλεφώνημα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, τρεις μήνες μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε τελικά στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το τηλεφώνημα όμως δεν ήταν καλό για την Αγκυρα: Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ο ίδιος στον Ταγίπ Ερντογάν ότι σήμερα σκοπεύει να ανακοινώσει την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ – να κάνει, δηλαδή, το βήμα που δεν είχε επιχειρήσει κανένας αμερικανός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr