Το πιο τροματικό αεροσκάφος που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν είναι ένα μαχητικό με τεράστια ευελιξία, ούτε ένα βομβαρδιστικό που μεταφέρει θανατηφόρό φορτίο, ούτε ένα πάνοπλο επιθετικό ελικόπτερο.
Αντιθέτως, εξ όψεως, το E-6B Mercury δεν διαφέρει και πολύ από τα παλιά επιβατικά Boeing 707-300. Ωστόσο, η ανεπίσημη ονομασία του είναι το «αεροπλάνο της μέρας της καταστροφής» (Doomsday Airplane), καθώς ο μοναδικός του ρόλος είναι σε περίπτωση μαζικού πυρηνικού πολέμου να αποτελέσει ένα ιπτάμενο αρχηγείο ελέγχου των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, στην περίπτωση που τα επίγεια κέντρα ελέγχου των δυνάμεων αυτών καταστραφούν.
Γερασμένος στόλος
Το E-6B στην περίπτωση αυτή επικοινωνεί με τα δύο τρίτα της «πυρηνικής τριάδας» των ΗΠΑ (υποβρύχια και σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων -το τρίτο σκέλος αφορά στα στρατηγικά βομβαρδιστικά) και συνεχίζει να δίνει εντολές κρούσης, ακόμα κι αν στο έδαφος επικρατούν συνθήκες πλήρους καταστροφής. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: ο στόλος των 16 E-6B πετά από το 1989 και πλέον έχει αρχίσει να γερνά, οπότε το Ναυτικό των ΗΠΑ στο οποίο υπάγονται τα αεροσκάφη αυτά έχει μπει σε διαδικασία αντικατάστασής τους μέσω του προγράμματος E-XX.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, η Northrop Grumman, η Skunk Works της Lockheed Martin και η Raytheon Intelligence and Space συνεργάζονται για να υποβάλουν προσφορά για το νέο «Doomsday Airplane». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος C-130J-30 Super Hercules της Lockheed Martin θα αποτελέσει την πλατφόρμα για το E-XX. Το C-130J είναι τετρακινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος τακτικών μεταφορών και εγνωσμένων δυνατοτήτων σε πραγματικές συνθήκες.
Ταχεία μετάβαση
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις απαιτήσεις του για το αεροσκάφος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκεται ταχεία μετάβαση στο νέο «Doomsday Airplane», καθώς εκτιμάται ότι για την κατασκευή του δεν θα χρειαστεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εκτός από πιο προηγμένους ραδιοπομπούς και υπολογιστικά συστήματα, ενώ η εταιρεία Collins Aerospace έχει ήδη επιλεγεί για να παράσχει το σύστημα επικοινωνίας πολύ χαμηλής συχνότητας (VLF).
Μάλιστα, κορυφαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στο πρόγραμμα Ε-ΧΧ ανέφερε ότι στόχος είναι να μεταφερθούν οι ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες σε μια νέα πλατφόρμα (σ.σ. αεροσκάφος) το συντομότερο δυνατό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να πειραματιστούμε με τόσο σοβαρές αποστολές. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους». Εκτιμάται, δε, ότι το Ναυτικό κατά πάσα πιθανότητα θα αγοράσει συνολικά εννέα αεροσκάφη για την αντικατάσταση των E-6B και ότι σχεδιάζει να αναθέσει σύμβαση για το E-XX το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025.


Πηγή: economico.gr