Την σαφή αλλαγή των ισορροπιών στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία καταδεικνύουν διαρκώς μικρές αλλά σημαντικές ειδήσεις που έρχονται από την Ουάσινγκτον και αποτυπώνουν μια εικόνα που κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έρχονται 1.200 «Φρουροί»

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης στην Ελλάδα 1.200 τετρακίνητων Θωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας (Armored Security Vehicles-ASV) M1117 Guardian σε πραγματικά εντυπωσιακή τιμή, καθώς, με κόστος κατασκευής μονάδας περίπου 800.000 δολάρια, η Ελλάδα θα αγοράσει το κάθε όχημα για μόλις 83.700 δολάρια.

Τα οχήματα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα και δεν θα συνοδεύονται από πολυβόλα και εκτοξευτές βομβίδων, ωστόσο, σύμφωνα με το National Interest, ακόμα κι έτσι, αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στις μηχανοκίνητες δυνάμεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με εγγυημένα ανταλλακτικά και φθηνό κόστος συντήρησης.

Δείτε ακόμη: Οι εμβολιασμοί ξεκινούν – Τώρα ψάχνουν το … “αντίδοτο” για τους δύσπιστους. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να πετύχει την ανοσία της αγέλης

Όχημα-«πασπαρτού»

Το M1117 Guardian είναι μια ευέλικτη και ισχυρή πλατφόρμα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς έχει ενισχυμένο σασί για να αντιμετωπίζει νάρκες, αλλά και θωράκιση για να αντέχει χτυπήματα πυροβολικού σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Σχεδιασμένο για αποστολές σε όλες τις συνθήκες και όλο τον κόσμο, το Μ1117 αποτελεί ένα όχημα-«πασπαρτού», καθώς μπορεί να παρέχει προστασία σε δυνάμεις πεζικού, να μεταφέρει άνδρες και οπλισμό, να πραγματοποιεί περιπολίες και ελέγχους, αλλά και να δρα σε αστικές περιοχές με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις

Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει παρουσιάσει και τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του οχήματος, με στόχο να δείξει την ευελιξία της πλατφόρμας: μεταφοράς πεζικού, όχημα διοίκησης και ελέγχου, όχημα αναγνώρισης, παρακολούθησης και στόχευσης και ασθενοφόρο.

Το National Interest σημειώνει ότι όποια από τις πιο «στρατιωτικές» εκδόσεις του Μ1117 κι αν λάβει η Ελλάδα, αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση σε εξαιρετικά καλή τιμή. Η παραλαβή, δε, αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2021.

Διαβάστε επίσης 

Πηγή: economico.gr